Callatis, cetatea problemelor fără soluții

publicat în Istorie pe 22 Iulie 2015, 19:30

Cetatea Callatis, singura mărturie a celei mai vechi aşezări din România, riscă să rămână doar o poză în cărţile de istorie. Zidurile antice stau să se prăbuşească pentru că niciun proiect de restaurare din ultimii opt ani n-a putut fi dus până la capăt.

De această dată, lucrările s-au oprit din cauza unei conducte ruginite, care nu poate fi îndepărtată pentru că alimentează încă o parte a oraşului Mangalia cu apă potabilă. Din birourile Primăriei, edilii privesc în hârtii şi ridică din umeri: nu au momentan nicio soluţie.

Primul proiect de restaurare a bătrânei cetăţi s-a făcut acum opt ani, în 2007, dar a rămas doar pe hârtie. Anul trecut, Primăria a revizuit planul. A şi primit finanţarea europeană - trei milioane de euro. Însă Ministerul Culturii nu a aprobat începerea lucrărilor pentru că arhitecţii firmei câştigătoare nu erau acreditaţi pentru lucrări istorice. Contractul a fost anulat, iar ruinele cetăţii au fost năpădite de buruieni.

Banii europeni pot fi folosiţi doar până la sfârşitul acestui an. Iar proiectul de restaurare ar fi cu siguranţă unul de lungă durată. Suprafaţa care trebuie restaurată este de şase mii de metri pătraţi.

Edilul din Mangalia rămâne totuşi optimist şi speră că până la toamnă va găsi soluţii pentru a nu pierde finanţarea europeană.

digi24.ro