Cultură

Calvarul – un testament spiritual

A avut o viata de foame si de tortura. Rupandu-l de la familie, autoritatile comuniste l-au obligat sa-si tradeze tara, neamul si limba, pentru a-i salva pe cei dragi. Ajuns la varsta de 88 de ani, Dumitru Ciobanu, autorul romanului, a decis sa rupa tacerea si sa vorbeasca intregii natiuni despre calvarul pe care l-au indurat mii de moldoveni.

„Tortura prin foame este imposibil s-o redai, dar mai ales consecintele ei. …Eram bolnav de tifos exantematic si aveam halucinatii din cauza temperaturii extrem de inalte, mi se parea ca o vad pe mama care-mi aducea de mancare si ma indemna sa mananc, incercam sa ma ridic, dar baiatul de alaturi, aflat in convalescenta, ma linistea ca nu-i si nici nu a fost nimeni pe la mine”. Aceste randuri sunt doar un crampei din amintirile dureroase, o secventa din viata lui Dumitru Ciobanu descrisa in aceasta carte.

Ion Hadarca, prefatatorul cartii, sustine ca „orice marturisire a oricarui basarabean trecut prin calvarul razboiului, foametei si deportarilor are valoare de document”. Mai mult decat atat: poetul afirma ca, prin aceasta carte, autorul cheama pe acei care au trecut prin infernul deportarilor sa ii urmeze exemplul, „pentru ca fiecare marturisire este inca un cap de acuzare impotriva acelui regim odios, impotriva comunistilor, impotriva terorii, care, speram, nu se va mai repeta niciodata”.

La ceremonia de lansare s-a subliniat faptul ca romanul este un prilej de meditatie pentru acei care s-au lasat infranti de regimul comunist si care continua pana in prezent sa promoveze „valorile” stalinist-leniniste. Aceste memorii vor servi drept sursa de informare pentru tineri, care trebuie sa faca totul pentru a bloca repetarea unui asemenea calvar, ale carui consecinte se mai simt si acum.

Dumitru Ciobanu scrie in acest roman cu valoare de testament lasat tuturor urmasilor celor care au trecut prin iadul comunist: „Aceste randuri sper sa devina candva marturia mea la mult ravnitul proces de judecata – si de condamnare – a odiosului regim criminal ruso-comunisto-stalinist, a crimelor savarsite pe meleagurile noastre. Studiate de istorici, toate marturiile acelora care au suferit vor fi probe in procesele de condamnare a actualilor „mostenitori” ai regimului comunist de ocupatie”.

Acest vis al lui Dumitru Ciobanu, precum si al urmasilor celor 35 mii de moldoveni care au fost deportati in Siberia si Kazahstan intre anii 1941 si 1951, in curand ar putea deveni realitate. La inceputul lui ianuarie curent, printr-un decret prezidential, a fost constituita Comisia pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova.

Crearea comisiei a fost motivata prin necesitatea ca „generatiile nascute in anii de dupa declararea Independentei republicii sa cunoasca esenta totalitara a regimului comunist si sa nu admita instaurarea unor regimuri similare pe viitor”. Comisia pentru studierea si analiza regimului comunist totalitar din R. Moldova, formata din 29 de istorici, filologi si juristi, va studia aparitia, functionarea si impactul regimului comunist in perioada 1917-1990, iar raportul va fi facut public la 1 inie 2010.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *