Cultură

Carte frumoasa, cinste cui te-a ilustrat

Nici gerul naprasnic, nici troienele nu au stavilit cetele de elevi ai scolilor de arta din oras care, vinerea trecuta, insotiti de profesorii lor, grabeau pasul catre Filiala Bibliotecii nationale pentru copii „Ion Creanga” din incinta Teatrului „Licurici”. Aici ii astepta, sclipind in culori fermecate, expozitia ilustratorilor de carte pentru copii din R. Moldova, participanti ai Bienalei Internationale a Ilustratorilor BIB 2009 din Bratislava, Slovacia.

O lume feerica sclipea ademenitor: 81 de ilustratii din 15 carti tiparite la Chisinau – „De ce plange clovnul”, „Povesti adevarate”, „Printre ierburi si ganganii”, „ABC-ul celor mici cu broscute si arici”, „Printesa si bufonul”… La sugestia neobositei Claudia Balaban, membra a Consiliului International al Cartii pentru copii, in concursul din capitala Slovaciei s-au inscris 12 pictori de la noi: Violeta Diordiev, Marina Andruhina, Ludmila Sevcenco, Ludmila Cojocari, Victoria Rata, Violeta Dabija, Elena Lescu, Estela Raileanu, Lilia Popa, Olga Cazacu, Olga Coronovschi, Sergiu Samsonov. Tanarul ilustrator Vladimir Cravcenco a participat la Atelierul „Albin Brunovsky”, organizat in cadrul BIB cu sprijinul UNESCO, alaturi de pictori din Iran, Argentina, Rusia, Slovacia. Solii culturii noastre au promovat astfel imaginea vie, bogata si frematatoare a Moldovei, iar cele mai reusite desene, selectionate de un juriu international, au fost incluse in Catalogul BIB 2009 pentru a fi mai apoi cunoscute in toata lumea. Doar un exemplu: in urma participarii la o editie anterioara a BIB, o carte ilustrata de Violeta Dabija a fost editata in Coreea de Sud.

Prezent la expozitie, Valeriu Herta, presedintele Sectiei de grafica a Uniunii Artistilor Plastici, a spus ca, desi multi dintre expozanti nu sunt membri ai UAP, ilustratiile denota fantezie, profesionalism si cautari creatoare. Dar, se stie, pe langa cei care ochesc si trag cu arcul, in cultura sunt la mare pret si cei care pregatesc sagetile: admirabilul colectiv al Bibliotecii nationale pentru copii, serband recent 65 de ani de activitate, serveste ca model de organizare fericita in numele apropierii copiilor de carte, in pofida ispitelor civilizatiei high-tech. Si la aceasta calda intalnire, elevii au aflat multe lucruri noi despre ceea ce inseamna a ilustra o carte, a o traduce limbajul plastic, placut ochilor si mintii, cum apare o opera de arta exprimand, pe intelesul cititorilor, ceva de dincolo de cuvinte.

Prezenta ilustratorilor de carte pentru copii din RM la concursul de la Bratislava, rampa de lansare si ring al profesionistilor, s-a datorat Sectiei Nationale a Consiliului International al Cartii pentru Copii si Tineret (IBBY). La aceasta editie a BIB au participat 2437 de ilustratii, opere ale 344 de artisti plastici din 37 de tari, sau 488 de carti pentru copii. BIB (Biennial of Illustration Bratislava) este cea mai prestigioasa expozitie-concurs a ilustratorilor de carte pentru copii si se organizeaza, din 1967, o data la doi ani, de catre Ministerul Culturii al Republicii Slovacia si Centrul BIBIANA din Bratislava, cu sprijinul UNESCO si al altor organizatii afiliate, printre care IBBY. Catre finalul expozitiei, toti ilustratorii au primit in dar cate un exemplar al elegantului catalog BIB 2009 si diplome de excelenta acordate de Sectia Nationala a Consiliului International al Cartii pentru Copii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *