Politică

Câte mandate ar trebui să-i revină Găgăuziei dacă se implementează sistemul mixt

Mihail Sirkeli spune că orice discuție despre câte mandate are nevoie Găgăuizia pentru a fi reprezentată în Parlament înlocuiește ideea și conceptul regiunii cu statut special juridic.

„Eu cred că aceste discuții cu astfel de abordare nu au nici un sens și mă miră faptul de ce nimeni nu discută sau nu pune întrebarea câte mandate ar trebui să revină Chișinăului, Cahulului sau altor raioane dacă se implementează sistemul electoral mixt. Republica Moldova este un stat unitar şi nu federativ, ceea ce înseamnă că Parlamentul Republicii Moldova este un organ reprezentativ unde deputații reprezintă populația, nu regiuni/raioane/unități administrativ-teritoriale.

Schimbarea sistemului electoral nu schimbă acest lucru. Deși cu schimbarea sistemului electoral deputații în Parlament vor fi aleși altfel, oricum ei vor fi aleși direct de către popor și nu vor fi delegați acolo de către autoritățile regiunilor/raioanelor/municipiilor. Cu schimbarea sistemului electoral nimeni nu va primi nimic, pur și simplu s-a schimbat modul de alegere a Parlamentului.

Problema găgăuză în anii 90 a fost soluționată prin acordarea statutului special juridic Găgăuziei, ceea ce însemna că autoritățile UTAG au mai multe competențe pe teritoriul Găgăuzie decât autoritățile altor raioane pe teritoriul lor, dar asta nu înseamnă că Găgăuzia sau populația autonomiei trebuie să primească cote sau locuri la nivel național.

Toate discuțiile despre mandate pentru Găgăuzia în Parlament înlocuiesc ideea și conceptul regiunii cu statutul special juridic. Acest lucru nu se înțelege în Găgăuzia, și de aceea clasa politică și mai ales populația din Găgăuzia a lăsat să fie manipulată și folosită în înșelătoria care se numește schimbarea sistemului electoral”, a menționat Mihail Sirkeli. 

Curentul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *