Ceaiul minune din florile de tei

publicat în Sănătate pe 22 Mai 2021, 06:11

Ceaiul de tei este un aliat tradițional al sănătății fiind unul dintre cele mai cunoscute ceaiuri de la noi. Cum ne aflăm în plin sezon de înflorire a acestor copaci ar fi păcat să nu cunoaștem care sunt beneficiile acestor flori.

Arborele de tei este un campion al sănătății, toate părțile acestui copac, frunzele, florile şi lemnul sunt valoroase din punct de vedere medical.

Florile de tei sunt folosite la tratarea spasmelor, tulburărilor digestive, insomniei, nevrozelor datorită acțiunilor sale. Iar fiindcă acţionează asupra vâscozităţii şi coagulării sanguine, teiul este utilizat şi în tratarea bolilor sanguine.

Recent s-a descoperit că florile de tei cresc rezistenţa organismului, ele fiind un remediu excelent împotriva gripei şi răcelii, în special la copii. Se recomandă administrarea a două sau trei căni de infuzie pe zi de la primele simptome a răcelii. Infuzia cu ceai de tei scade tensiunea nervoasă, combate anxietatea și ajută la dormit. Datorită efectului relaxant, în combinație cu bioflavonoidele, ceaiul sau infuzia de tei este un excelent remediu pentru hipertensiune arterială și tot din cauza acestui efect calmant este recomandat și pentru liniștirea copiilor hiperactivi.

Cum culegem corect florile de tei?

Pentru a obține un potențial maxim din punct de vedere al substanțelor active, florile de tei trebuie culese imediat după înflorire, la una sau două zile după ploaie, pe vreme însorita, și apoi trebuie uscate la umbră.

Pentru prepararea optima a ceaiului de tei, infuzaţi 15-30 g de flori într-un litru de apă fierbinte. Beţi câteva căni de ceai pe zi dar nu mai mult, iar la copii o cană cu ceai de tei pe zi e suficientă.

Băile cu ceai din flori de tei sunt cunoscute pentru calmarea oboselii nervoase, insomniei şi anxietăţii. Fac minuni în cazul copiilor iritabili sau hiperactivi.

Prepararea ceaiului de tei pentru băi: se pregătește mai întâi o infuzie cu o cană şi jumătate de flori într-un litru de apă. Se filtrează şi se adaugă infuzia în apa de baie. Îngrijirea pielii cu ceaiul din flori de tei proaspăt preparat poate fi folosit ca şi loţiune pentru ten. Ceaiul de tei ajută la regenerarea pielii. Deoarece florile de tei ajută la reducerea inflamaţiilor, acesta este un remediu excelent pentru ochii umflaţi.

Timpul.md