Moldova

Cel mai enigmatic preşedinte moldovean, N. Timofti, după o sută de zile

Se consideră că o sută de zile sunt suficiente pentru un om normal ca să înţeleagă în ce funcţie a ajuns şi ce are de făcut în respectiva funcţie. După o sută de zile, nu mai există nicio restricţie, presa are „dezlegare” şi preşedintele poate fi măcelărit de presă aşa cum se pricepe ea mai bine.

În prima sută de zile, Timofti nu a fost deranjat de presă, tradiţia a fost respectată. E adevărat, pe parcurs, unii jurnalişti şi-au permis şi mici înţepături, nedureroase, spre deosebire de unii huligani din politică care l-au atacat ca la uşa cortului. După o sută de zile însă şi presa a intrat în altă logică şi numărătoare. Şi totuşi, nu mă apuc să ghicesc cum se va comporta aceasta cu cel mai enigmatic preşedinte moldovean, N. Timofti.

Se pare că startul unei campanii virulente împotriva celui de-al cincilea preşedinte al R. Moldova (dacă facem abstracţie de interimarii M. Ghimpu şi M. Lupu) a fost deja dat. Această misiune şi-a asumat-o – altfel nici că se putea! – Publika TV. Miercurea trecută, pitoreasca moderatoare Natalia Morari şi-a adunat în studio o campanie la fel de pitorească, ba chiar şi sugestivă. Invitaţii ei nici nu mai era nevoie să vorbească, te uitai la ei şi îţi era clar care şi ce cântec va cânta. Ce nou pot spune telespectatorilor „politicienii” A. Plugaru şi Iu. Roşca? Deşi subiectul dezbaterilor a fost legat de activitatea SIS-ului, invitaţii nu puteau să nu „puncteze” şi atitudinea faţă de preşedintele Timofti. Acest lucru l-a făcut „politicianul” Iu. Roşca, omul casei la Publika TV. Acesta mereu „salvează situaţia”, discută, fără jenă, pe orice temă. În maniera sa grobiană, ca la mitingurile de astă-iarnă, unde împreună cu Plugaru scanda „Jos pederaştii de la guvernare!”, Roşca l-a numit pe preşedintele Timofti „un impotent politic, intelectual şi moral”.

Aşadar, tonul a fost dat. Cei din studio, adică „politicianul” Plugaru, deputatul neafiliat Godea, analiştii Boţan şi Cibotaru şi, fireşte, moderatoarea Morari, au tăcut mâlc, n-au schiţat niciun gest de mirare sau apărare a unui om care e atacat, dar nu e de faţă şi nu se poate apăra. Toţi cei prezenţi în studio, prin tăcerea lor, au subscris la mojicia lansată de huliganul politic Roşca. Astfel, cele o sută de zile liniştite de mandat ale preşedintelui Timofti s-au încheiat miercuri seară, la Publika TV, televiziunea care… e mai mult decât o televiziune şi care, prin gura analiştilor casei, dar şi a „politicienilor” invitaţi, aleşi pe sprânceană, nici nu mai fac un secret din sarcina ce le-a fost pusă în faţă – să demoleze actuala Alianţă de guvernare.

O piesă importantă a actualei garnituri de guvernare, alături de cei trei lideri ai AIE, e preşedintele Timofti. Acesta trebuie compromis şi distrus. Startul a fost dat. După o sută de zile liniştite de domnie, pe enigmaticul preşedinte Timofti îl aşteaptă (nu ştim câte!) zile (şi nopţi tv) negre şi grele.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *