Astăzi 21 Iunie 2021, Luni - Ultima actualizare la ora 11:00
Abonamente

Politică 29 Iulie 2016, ora 09:06    Din editia print

Chișinăuienii se pregătesc să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Marime Font

O parte din cetățenii Capitalei au lăsat geopolitica și ideologiile la o parte și au constituit un grup de inițiativă pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar general al Chișinăului. Potrivit acestora, primarul nu mai poate face față schimbărilor din municipiu. Mai mult, ei consideră că el, prin hotărârile și dispozițiile sale, mai mult dăunează imaginii și dezvoltării Capitalei. 

Dorința de a-l demite pe primarul general al Chișinăului niciodată nu a adunat atât de multe forțe de diferite culori într-un singur loc. Astfel, pe 18 iulie, la Palatul Feroviarilor, la inițiativa mai multor cetățeni din societatea civilă a avut loc un eveniment dedicat constituirii unui grup de inițiativă care se va ocupa de procedura și etapele organizării unui referendum de demitere a lui Dorin Chirtoacă. La eveniment au fost alese organele de conducere a grupului și formulată întrebarea care urmează să apară pe buletinele referendumului.
Potrivit organizatorilor, la eveniment au venit peste cinci sute de locuitori ai Capitalei care sunt nemulțumiți de felul cum arată orașul. Printre aceștia au fost văzuți reprezentanți ai partidelor din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, ai asociațiilor obștești, activiști civili, foști candidați la funcția de primar al Capitalei, parlamentari și cetățeni simpli ai municipiului.

Ședința de lucru a grupului a avut loc în limba română cu traducere în limba rusă pentru că o parte din cetățeni nu cunoșteau limba română.

Foști parlamentari interesați în demiterea primarului

Printre cetățenii care au semnat cererea pentru constituirea grupului de demitere a actualului primar este și Victor Stepaniuc, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Comuniștilor între 1996-2008, apoi viceprim-ministru al Republicii Moldova din 16 ianuarie 2008 până în 2009. Parlamentarul susține că din cauza lipsei de experiență a edilului lucrurile s-au înrăutățit în oraș. „Chirtoacă la vârsta de 28 de ani a devenit primar al Chișinăului. Cetățenii noștri au procedat nechibzuit la momentul respectiv. Dar acum este evident, că omul în a treia legislatură nu se isprăvește și distruge această capitală. Nu sunt contra tinerilor, dar ei trebuie să stea în planul doi și să învețe. Eu personal nu pretind la vreo funcție, ci am venit să sprijin generația de mijloc care dorește să trăiască acasă și să-și iubească capitala. Am venit ca un cetățean simplu”, a declarat fostul demnitar comunist.

Ziua referendumului – 30 octombrie

În ianuarie 2016, reprezentanții Partidului Socialiștilor au anunțat că inițiază un referendum de demisie a lui Dorin Chirtoacă, aducând mai multe argumente în susţinerea acestei idei. Astfel, în ultima jumătate de an, au avut loc mai multe întruniri cu societatea civilă și alte organizații obștești, care într-un final au hotărât să-și unească forțele și interesele în scopul lor comun de demitere a primarului. Ion Ceban, preşedintele fracţiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău nu a putut lipsi de la alegerea Biroului Executiv al grupului de lucru. Mai mult ca atât, acesta a fost salutat cu cele mai multe aplauze de către public, în comparație cu alți lideri de partide sau organizații care au urcat pe scenă. Consilierul a avut nevoie de câteva clipe ca să potolească aplauzele mulțimii pentru ca acesta să fie auzit la microfon. Ion Ceban a numit posibila dată de desfășurare a referendumului. „Cea mai potrivită zi pentru referendum este 30 octombrie, ziua alegerilor prezidențiale. Ar fi și cheltuieli mai puține, fiindcă secțiile de circumscripție deja vor fi formate și eficiența va fi mai mare datorită prezenței la urnele de vot ale cetățenilor. Noi am zis că suntem gata să ne implicăm la maximum. Astăzi am venit cu o cotă aparte a oamenilor pentru organizarea acestui grup, care urmează să colecteze semnăturile și am adus 300 de persoane”, a precizat consilierul pentru ziarul TIMPUL.

Majoritatea cetățenilor care au venit să-și depună semnăturile pentru organizarea grupului de inițiativă erau persoane în etate. Tinerii nu s-au făcut observați în sală. Invitații au vorbit și în română, și în rusă. La începutul ședinței, oamenii erau confuzi despre ce se vorbește la microfon, astfel că organizatorii au fost nevoiți să traducă în limba rusă ședința de lucru, motivând că în sală sunt mulți cetățeni care nu cunosc limba română. Liderii fracțiunilor care au ținut un cuvânt la microfon au vorbit, la fel, în ambele limbi pentru ca să fie clară ședința de lucru și votarea să aibă loc transparent.

65 de mii de semnături

Potrivit legii, pentru inițierea referendumului este nevoie de 10 la sută de semnături din numărul locuitorilor, ceea ce ar reprezenta 65 de mii, însă organizatorii și-au propus să colecteze circa 100.000 de semnături, pentru a demonstra că locuitorii orașului sunt nemulțumiți de actualul primar.

Victor Lutenco, consilier din cadrul PPEM în Consiliul Municipal Chișinău a afirmat că procesul de colectare a semnăturilor nu va dura mult. „Eu văd că sala astăzi a fost aproape plină. Dacă vom avea 500 de colectori, iar fiecare dintre ei vor aduce câte 150 de semnături, ceea ce înseamnă cunoscuții și prietenii acestora, acest rezultat este deja de două ori mai mult decât suficient. Eu cred că este foarte real și foarte posibil ca să îl demitem pe primarul Dorin Chirtoacă în curând”, a precizat consilierul.


În calitate de președinte al grupului a fost ales activistul civic Victor Chironda, vicepreședinte a fost ales consilierul municipal Stanley Vartanean, iar Vladislav Nicolaescu a fost ales secretar al grupului.

Victor Chironda a declarat că următoarea etapă în organizarea referendumului este de a depune la judecătorie actele pentru a fi înregistrat acest grup de inițiativă din punct de vedere legal. Ulterior, colectorii urmează să fie înregistrați la Comisia Electorală Centrală pentru a primi dreptul de a aduna legal semnăturile. „Chiar dacă există doar 30 de oameni în orașul acesta care vor să organizeze referendum, acesta este dreptul lor și ei trebuie să îl primească. Însă cetățeni care își doresc referendum sunt foarte mulți. Cred că sunt mai mult de jumătate din locuitorii Capitalei. În ziua referendumului oamenii deja vor avea posibilitatea să vină să voteze demisia, sau contra demisiei primarului. Aici e dreptul fiecăruia. Însăși organizarea referendumului nu înseamnă demitere, ci alegeri în care se pune întrebarea da sau nu”, susține președintele grupului de inițiativă.

Victor Stepaniuc a spus că semnează pentru ca orașul Chișinău să redevină la fel de dezvoltat și frumos ca în anii ’70.

Primăria a refuzat să comenteze situația

Contactat de ziarul TIMPUL, Vadim Brânzaniuc, șef al Direcției relații cu publicul a Primăriei Capitalei, a ținut să facă aceeași declarație pe care a făcut-o primarul la acest subiect. „Nu vom comenta și considerăm că este o acțiune strict politică, nimic altceva. E dreptul cetățenilor să inițieze acest referendum”, a declarat răspicat șeful direcției.

Amintim că Dorin Chirtoacă se află la al treilea mandat în calitate de primar general al municipiului Chișinău. În iunie 2015, acesta a câștigat alegerile în cel de-al doilea tur, cu 53,54 la sută din voturi în fața candidatei din partea socialiștilor, Zinaida Greceanîi, care a acumulat 46,46 la sută.
 

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Iunie 2021, ora: 10:49

VIDEO. Tinerii ruși din R. Moldova vor UNIREA cu România!

VIDEO. Tinerii ruși din R. Moldova vor UNIREA cu România!

Tinerii ruși din R. Moldova - vor unirea cu România! Moldovenii - vor unirea cu România! Cine nu vrea unirea? Hoții și corupții care știu că după unire nu vor mai putea fura!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iunie 2021, ora: 10:26

Voronin mesaj șocant: „Dodon e cel mai mare impediment pentru dezvoltarea RM, PSRM a fost finanțat din Rusia”

Voronin mesaj șocant: „Dodon e cel mai mare impediment pentru dezvoltarea RM, PSRM a fost finanțat din Rusia”

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, cere repetarea alegerilor din 24 februarie, deoarece PSRM a fost finanțată cu bani din Federația Rusă. Declarația a fost făcută la postul TV Moldova 1. «Alegerile trebuie repetate! Categoric! Să întoarcă la varianta zero și de petrecut...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Iunie 2021, ora: 09:12

RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ (1992) Tragedia de la Tighina

RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ (1992) Tragedia de la Tighina Din editia print

„...pe pământul Tighinei au rămas să zacă tineri ostaşi abia încorporaţi în armată” 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 21 Iunie 2021, ora: 07:59

Natalia Gavriliță (PAS), mesaj în limba rusă despre „poporul moldovenesc” / Programul Maiei?

Natalia Gavriliță (PAS), mesaj în limba rusă despre „poporul moldovenesc” / Programul Maiei?

Vice-președintele PAS, Natalia Gavriliță apare într-o adresare video în limba rusă unde folosește tezele moldovenismului stalinist - „poporul moldovenesc”.

( ) Citeşte tot articolul

Social 21 Iunie 2021, ora: 07:48

FOTO. Igor Dodon a ucis un zimbru la vânătoare. Socialiștii neagă, spun că poza e... fake

FOTO. Igor Dodon a ucis un zimbru la vânătoare. Socialiștii neagă, spun că poza e... fake

Fostul preşedinte Igor Dodon ar fi ucis un zimbru la una din vânătorile la care a participat. Anunţul a fost făcut vineri, 18 iunie, de către primarul de Bălţi, Renato Usatîi, care a publicat şi o fotografie care confirmă că fostul şef de stat a omorât animalul care...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 21 Iunie 2021, ora: 07:16

România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial că nu există „limba moldovenească”

România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial că nu există „limba moldovenească”

Situaţia de securitate la Marea Neagră şi aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei s-au numărat printre temele abordate de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, sâmbătă, într-o întâlnire din marja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iunie 2021, ora: 06:45

Dan Dungaciu: „În ce cred cei care nu cred?” Sau de ce bătăliile politice vor deveni „culturale” – şi invers

Dan Dungaciu: „În ce cred cei care nu cred?” Sau de ce bătăliile politice vor deveni „culturale” – şi invers

„Proorocii au făcut cărţi. Au venit apoi părinţii noştri şi au împlinit cele scrise. Iar alţii, după dânşii, le-au învăţat pe de rost. Şi venind generaţia de acum, le-a copiat ţi le-a pus în rafturi, fără să le citească.“ (din Pateric)

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iunie 2021, ora: 09:37

Rusia este succesoarea directă a imperiului tătaro-mongol - DOVEZI NOI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului tătaro-mongol - DOVEZI NOI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Iunie 2021, ora: 09:21

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o online, în urmă cu câteva zile, ambasadorul rus Valery Kuzmin s-a arătat deranjat de interceptările aeronavelor ruse de către avioanele NATO care participă la misiuni de misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2021, ora: 09:04

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inaugurat un birou parlamentar în orașul Cahul

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inaugurat un birou parlamentar în orașul Cahul

Alianța pentru Unirea Românilor a deschis astăzi cel de-al doilea birou parlamentar al formațiunii, ce va avea rolul de a oferi consultanță tuturor cetățenilor care au nevoie de ajutor în relația cu statul român. Noul punct administrativ are sediul în orașul Cahul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Iunie 2021, ora: 09:01

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, la Odesa: Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, la Odesa: Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!

 Liderul AUR senator în Parlamentul României Claudiu Târziu a avut o vizită oficială la Odesa și a reiterat faptul că ”nu există limba moldovenească, ci limba română, iar statul ucrainean trebuie să recunoască această realitate.”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2021, ora: 09:01

Vlad Bilețchi (AUR): Oamenii care ajung la putere uită datorită cui au ajuns acolo. Drumul în IAD este pavat cu intenții bune

Vlad Bilețchi (AUR): Oamenii care ajung la putere uită datorită cui au ajuns acolo. Drumul în IAD este pavat cu intenții bune

Vlad Bilețchi trage un semnal de alarmă că partidul AUR, prin Caravana AUR, nu merge prin toată Republica Moldova să cerșească voturi, ci merge să informeze cetățenii cu privire la ce este adevărat sau fals din politică. Votul dat pentru partidul AUR nu este pentru noi, este pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)