„Chişinăul citeşte o carte”

De această dată, le-au fost propuse cititorilor romanele Cel rătăcit de A. Silvestru şi Diavolul este politic corect de S. Baştovoi. În moderarea criticului literar Vitalie Răileanu şi în prezenţa celor doi autori, cărţile au fost prezentate unui numeros public, reprezentat de bibliotecari, scriitori, profesori, elevi şi studenţi. Înainte de a vorbi despre romanul Diavolul este politic corect, scriitorul Nicolae Popa a menţionat importanţa campaniei de lectură, care facilitează cunoaşterea valorilor autohtone literare de ultimă oră, subliniind că acţiunile acestea nu sunt sporadice, dar se menţin pe o perioadă lungă de timp şi au un impact benefic pentru un număr considerabil de cititori. Nicolae Popa a apreciat romanul ca pe o carte îndrăzneaţă, cum n-a mai fost scrisă în spaţiul basarabean şi, mai ales, de un autor preot. Prin subtextul lucrării se dă un semnal de alarmă întru asumarea responsabilităţii acestei lumi, ispitită de diavol, şi care, totuşi, poate fi salvată prin credinţă sinceră în Dumnezeu. Autorul, părintele S. Baştovoi, a spus că are experienţa frecventării Cenaclului Junimea de la Iaşi, unde se citesc manuscrisele autorilor, după care urmează dezbateri. El şi-a exprimat speranţa că şi în cadrul campaniei Chişinăul citeşte o carte vor avea loc discuţii interesante.
Aurelian Silvestru şi-a împărtăşit bucuria că primul său roman, Cel rătăcit, a ajuns la a treia ediţie şi că în cadrul Salonului de Carte de la Biblioteca Naţională s-a învrednicit de premiul pentru cele mai citite cărţi. Despre titlu a spus că este semnificativ, deoarece fiecare poate fi supus rătăcirii, dar în acelaşi timp fiecare are şansa regăsirii. Lansarea romanului a avut loc deja în cadrul Bibliotecii Ovidius, la insistenţa directoarei de aici, Elena Butucel, de a-l face pe autor să-şi croiască timp pentru întâlnirea cu cititorii. Totodată, romanul a întrunit recenzii şi opinii favorabile, lansarea fiind un adevărat triumf. Într-un fel, cele două romane au în comun lupta împotriva răului şi credinţa curată în Dumnezeu.
La eveniment au participat şi profesoarele de limba şi literatura română, Alexandra Tănase de la Liceul Teoretic Gaudeamus şi Veronica Postolachi de la Liceul Teoretic Mircea Eliade. Ele au remarcat că elevii manifestă interes faţă de campania de lectură Chişinăul citeşte o carte. Citind, ei îşi cultivă nu numai dragostea de frumos, dar îşi formează caracterul, calităţile umane ce vor sta apoi la baza personalităţii lor.
În cadrul aceleiaşi manifestări, a fost dat startul şi pentru campania de lectură Copiii Chişinăului citesc o carte, fiind desemnată cartea Floarea iubirii de Claudia Partole.
Invităm toţi cititorii din republică să citească şi să discute aceste cărţi, iar la conferinţa de totalizare, dacă vor dori, să-şi trimită delegaţi din rândul celor mai activi.
Raia Rogac