Economie Mondială

Cine a salvat marii petrolişti în criză preţurilor mici ale ţiţeiului

Acum este vedetă, atenund situaţia giganţilor din domeniu – de la Exxon Mobil Corp. la Royal Dutch Shell – în cea mai mare criză a preţurilor mici din ultimul deceniu.

Substanţele chimice reapar în prim plan, a întărit miercuri Simon Henry, directorul financiar al Shell, cea mai mare companie petrolieră europeană.

În vremuri bune pentru aceste companii, când preţuri mari ale petrolului şi gazului produc profituri de miliarde, departamentul chimic este o notă de subsol în tabelul cu profituri şi pierderi.

Astăzi, când majoritatea marilor companii petroliere pierd bani cu unităţile de producţie şi explorare, petrochimia a devenit una dintre sursele majore de venituri, dacă nu chiar cea mai mare.

Afacerea petrochimică îşi ia elanul exact din acelaşi factor ce trage în jos unităţile de producţie şi explorare: preţurile mici ale gazului şi petrolului. Mai exact, materiile prime ieftine înseamnă marje de profit mai mari în acest sector.

“Petrochimia a mers foarte bine”, a declarat directorul financiar al Total SĂ, Patrick de la Chevardiere.

Exemplul Exxon

În primul trimestru, unitatea chimică a generat aproape trei sferturi din cele 1,8 miliarde de dolari raportate că profit. Între ianuarie şi martie a adus 1,36 mld. dolari producând substanţe chimice precum etilenă şi propilenă.

În aceeaşi perioada, Exxon a pierdut 76 de milioane de dolari pompând petrol şi gaz.

În urmă cu doi ani de zile, când petrolul se tranzacţiona peste 100 de dolari barilul în primul trimestru din 2014, sectorul chimic acoperea mai puţin de 13% din profitul Exxon în condiţiile în care afacerea cu gaz şi ţiţei a produs un profit de 7,8 mld. dolari.

Un semn care arată cât de mult se bazează astăzi companiile petroliere pe unităţile petrochimice este şi faptul că Jeffrey Woodbury, vicepreşedinte pentru relaţia cu investitorii la Exxon a spus că afacerea din chimie este evidenţiată primului trimestru.

Deşi nu la fel de mari, cifrele sunt semnificative şi la Shell. Secţia chimică a adus 377 milioane de dolari în primul trimestru, în condiţiile unui venit net ajustat în aceeaşi perioada de 1,55 mld. dolari.

Sectorul chimic a preluat ştafeta de la cele de rafinare şi de trading, care au evoluat solid anul trecut. Deşi ambele încă merg bine, în primul trimestru marjele de rafinare au scăzut semnificativ comparativ cu aceeaşi perioada din 2015.

În rândul companiilor majore petroliere inclusiv Total şi British Petroleum trendul a fost similar – dacă nu chiar la nivel extrem – în primul trimestru. Chevron Corporation, care împarte afacerea petrochimică cu Phillips 66 într-o societate mixtă, a beneficiat mai puţin.

“Puternicul sector petrochimic a fost trăsătură evidenţiată a evoluţiei profiturilor, consistent că trend în cadrul unor alte nume din rândul marilor petrolişti”, a explicat Alastair Syme, analist pe sector în cadrul Citigroup, în cadrul unei note către clienţi.

Shell a anunţat că marjele de profit din Asia din transformarea naftei – un produs al rafinării de petrol – în produse petrochimice precum etilenă a fost cu 82 de procente mai mare în primul trimestru decât în perioada similară din 2015.

Pe măsură ce preţurile gazului şi petrolului încep să crească, marjele din petrochimie vor începe probabil să scadă.

Totuşi, şefii din petrol cred că puterea afacerii lor chimice are rădăcini adânci.

Cererea pentru plastic în pieţele emergente rămâne puternică, în ciuda încetinirii economice, în condiţiile în care tot mai mulţi oameni intră în rândul clasei mijlocii.

Poate şi mai important, companii precum Shell şi Exxon au investit în noi fabrici – sau au retehnologizat unele existente – pentru a profită de abundenţă unui produs colateral al boom-ului industriei de şist din Statele Unite, cunoscut că etan.

În loc să consume produse rafinate mai scumpe, precum nafta, că materii prime pentru facnricile petrochimice, ele folosesc direct etanul, mai ieftin.

Sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *