Ultima oră

Cinii turbati cer in continuare demisia lui Muruianu

Cateva zeci de jurnalisti au pichetat azi-dimineata sediul actual al Parlamentului RM, cerand deputatilor demiterea presedintelui Curtii Supreme de Justitie in legatura cu atacurile acestuia asupra presei. La manifestare au fost prezenti, de asemenea, deputati din primul Parlament al RM, dar si cetateni de rand nemultumiti de justitie.

Breasla jurnalistica este indignata de etichetarile pe care si le-a permis Ion Muruianu la adresa ziaristilor – „caini turbati periculosi pentru societate”, declaratie pe care a facut-o sambata trecuta de la tribuna Adunarii Generale a Judecatorilor.

„Prin aceasta manifestare vrem sa dam un semnal ca noi, jurnalistii, nu suntem indiferenti de ceea ce se intampla in RM si nu putem tolera astfel de devieri. Initial cerem demisia lui Muruianu, dar vrem si o reforma a intreg sistemului judecatoresc”, a declarat presedintele Uniunii Jurnalistilor din Moldova, Valeriu Saharneanu. El a chemat presa la solidarizare, mentionand ca este si „o ocazie de a distruge baricadele pe care ne-am in ultimii ani”.

Si directorul Cotidianului TIMPUL, Constantin Tanase, a subliniat ca o singura demisie nu va rezolva situatia: „Vrem o schimbare a intregului sistem, pentru ca poate fi demis Muruianu si veni altul in locul lui, asa cum e in vechiul proverb: am scapat de dracul si dam peste taica-sau. Este nevoie de o reforma profunda, ca cetatenii sa nu vina la redactie cu dosare, dar sa le rezolve in justitie. Manifestarea noastra de astazi trebuie inteleasa nu numai ca o solicitare concreta vizavi de un demnitar, ci ca un semnal transmis clasei politice ca lucrurile nu merg cu ritmurile dorite si schimbarea promisa de fapt nu s-a produs. Atentionam elita politica de la conducere ca presa va fi ochii pe ei si va cere permanent cel putin sa-si respecte obligatiunile electorale”, a spus C. Tanase.

Mai multi directori de institutii media si jurnalisti cunoscuti au solicitat anterior demisia presedintelui CSJ intr-o scrisoare adresata presedintelui interimar al RM, Mihai Ghimpu, sef al legislativului. Mai multi politicieni, juristi, avocati si reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale au sustinut public demersul jurnalistilor privind demisia lui Ion Muruianu.
Scrisoarea a fost readresata Consiliului Superior al Magistraturii, care a anuntat ca se va expune la acest subiect la in sedinta sa din 23 februarie.

Apropiindu-se de jurnalistii protestatari, Mihai Ghimpu a declarat ca Parlamentul isi va exprima prin vot decizia, dar numai dupa ce se va expune Consiliul Superior al Magistraturii, pentru ca asa prevede legislatia. M. Ghimpu a precizat ca Ion Muruianu urmeaza sa fie audiat in sedinta Legislativului de saptamana viitoare.

Unii deputati din AIE au trecut si s-au salutat cu ziaristii, exprimandu-si sprijinul, altii insa, coborand iute din masinile de serviciu, au trecut pe alaturi – fie ca nu au observat protestul, fie nu au dorit sa-l observe. Incercand sa le atraga atentia, „cainii turbati”, adica jurnalistii, i-au salutat scandand: „ham-ham”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *