Actualitate

Codul Penal ar putea fi modificat. Bănuiala rezonabilă nu va mai fi temei

Conform amendamentelor propuse, metodele speciale de investigație se dispun şi se aplică dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

există probe pentru a bănui că se pregătește, săvârșește sau a fost săvârșită o infracţiune gravă, deosebit de gravă sau excepţional de gravă, cu excepţiile stabilite de Cod;
acţiunea este necesară şi proporţională cu restrângerea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului;
pe altă cale este imposibilă realizarea scopului procesului penal şi/sau poate fi prejudiciată considerabil activitatea de administrare a probelor.
Autorii proiectului susțin că a fost exclusă sintagma ”bănuială rezonabilă”, pentru că aceasta, în contextul codului de procedură penală, are incidență, în special, asupra unui eveniment concret al procesului penal – pornirea urmăririi penale. Astfel, în condițiile în care se propune oferirea posibilității de a pune în aplicare unele metode speciale de investigații până la pornirea urmăririi penale, bănuiala rezonabilă vine în contradicție cu scopul general al procesului penal de aflare a adevărului, scop care poate fi realizat și până la pornirea urmăririi penale.

La fel, sunt reglementate condițiile generale privind calitatea persoanei în privința căreia poate fi dispusă o metodă specială de investigații sau profilul acesteia. Potrivit noilor prevederi, metodele speciale de investigație vor putea fi dispuse în privința bănuitului, învinuitului sau persoanelor despre care există probe că acestea contribuie, inclusiv fără intenție, la pregătirea sau comiterea infracțiunii, fie primesc sau transmit bunuri, date sau informaţii pertinente pentru cauza penală.

De asemenea, metodele speciale de investigație vor fi dispuse și în privința victimei, părţii vătămate, precum şi ale martorului, dacă există pericol iminent pentru viaţa, sănătatea sau pentru alte drepturi fundamentale ale acesteia. Totodată, acestea vor fi dispuse dacă este necesară prevenirea infracţiunii sau dacă există riscul evident al pierderii iremediabile sau al denaturării probelor.

Metodele speciale de investigație vor fi dispuse doar cu acordul în scris sau la cererea prealabilă în scris a acestor persoane. Acțiunile urmează a fi încetate imediat după dispariţia temeiului care a stat la baza autorizării acesteia sau la cererea expresă a persoanei în privinţa căreia a fost dispusă.

Autorii susțin că actualele prevederi reglementează, în unele cazuri, ambiguu, iar în alte cazuri exigent de restrictiv calitatea sau profilul persoanelor supuse metodelor speciale de investigații (de exemplu, cercetarea domiciliului – ambiguu, interceptarea – restrictiv). Amendamentele propuse vor aduce claritatea necesară impusă de practica CtEDO (cauza Iordachi și alții c. Moldovei). 

Bizlaw.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *