Politică

Comisia de la Veneţia a dat curs solicitării CC privind interzicerea simbolurilor comuniste

Cele două opinii urmează a fi adoptate în cadrul celei de-a 94-a Sesiuni Plenare a Comisiei, preconizată pentru martie 2013.

Reamintim că în septembrie 2012 Curtea Constituţională a fost sesizată de către Curtea Supremă de Justiţie pentru controlul constituţionalităţii unor prevederi legale care vizează limitarea imunităţii judecătorilor în cazul infracţiunilor de corupere pasivă şi trafic de influenţă, iar un grup de deputați a cerut controlul constituţionalităţii unor prevederi legale care interzic utilizarea de către partidele politice a simbolurilor regimului totalitar comunist (secera şi ciocanul şi orice suport cu aceste simboluri), precum şi promovarea ideologiilor totalitare.

Ulterior Curtea a declarat ambele sesizări admisibile, dar a decis să solicite opiniile amicus curiae ale Comisiei de la Veneţia privind respectarea standardelor democratice la adoptarea normelor contestate, deoarece avizele acestei instituţii nu au fost solicitate prealabil adoptării, or, potrivit angajamentelor asumate în cadrul Consiliului Europei, R. Moldova urma să supună expertizei Consiliului Europei, prealabil adoptării, toate proiectele de lege în domeniul funcţionării instituţiilor democratice.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *