Actualitate

Comunistii cer arestarea regizorului american James Cameron

Activistii organizatiei „Comunistii Petersburgului si regiunii Leningrad” cer eliberarea unui mandat de arest international pe numele lui James Cameron, regizorul filmului „Avatar”. Ei il acuza de furtul proprietatii intelectuale sovietice din domeniul literaturii fantastice. „Avatar” este cel mai scump lungmetraj din istoria cinematografiei si a obtinut incasari de 27 de milioane de dolari in prima zi de proiectii in cinematografele din Statele Unite si Canada.

„Avatar” spune povestea unui veteran de razboi pe nume Jake Sully, care este trimis intr-o colonie umana pe o planeta indepartata numita Pandora. Scopul acestei baze este de a extrage si de a folosi cat mai multe dintre resursele minerale foarte numeroase ale planetei. Dupa un sir de evenimente, Jake ajunge sa se lupte alaturi de rasa bastinasilor Na’vi impotriva oamenilor care au creat o tehnologie cu ajutorul careia pot sa posede corpurile bastinasilor, preluand astfel controlul acestora, deci folosindu-le drept avatare. Pelicula lui James Cameron a devenit nu doar cel mai scump lungmetraj din toate timpurile, ci si filmul care a impins cel mai departe limitele tehnicilor de „performance capture” (digitalizare a jocului actorilor) si a tehnicilor 3D in cinematografie.

In urma cu 14 ani, Cameron a scris un scenariu de 80 de pagini pentru „Avatar”, inspirat de cartile science-fiction citite in copilarie. El a creat atunci fiinte cu pielea albastra si ochi alungiti, locuitori ai unei mici planete aflate la 4,4 milioane de ani-lumina distanta de Pamant. Cu toate acestea, comunistii rusi considera ca eroii din „Avatar” au fost preluati din operele lui Strugatki, Efremov, Bulicev si din filmele regizorului Pavel Arsenev.

„Filmul lui Cameron… este un furt elementar. In orice tara, pentru asemenea lucruri se deschide un dosar penal”, a declarat membrul organizatiei Dmitri Frolov. Comunistii rusi sunt indignati de faptul ca regizorul american „rama dolarii cu lopata” si aduna omagii.

Scriitorul SF rus Boris Strugatki a declarat pentru ziarul „Gazeta SPb”ca nu stie nimic despre filmul „Avatar”, cu exceptia faptului ca toate povestea se petrece pe planeta Pandora si nici nu are de gand sa-l acuze de plagiat pe James Cameron.

„Comunistii Petersburgului si regiunii Leningrad” au experienta in a critica filme aparute la cinematografe si la televizor. In mai 2008 ei au criticat filmul „Indiana Jones – Regatul craniului de cristal”, in regia lui Steven Spielberg. In 2009, organizatia a protestat impotriva versiunii color a serialului sovietic „17 clipe ale primaverii”, care, in viziunea lor, simbolizeaza falsificarea istoriei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *