Internațional

Covid-19: Spania PARALIZEAZĂ economia pentru a limita răspândirea pandemiei și caută cu disperare echipamente medicale

Duminică, 29 martie, în cadrul unui consiliu extraordinar de miniștri, Guvernul Spaniei a aprobat un decret prin care paralizează activitatea tuturor structurile economice neesențiale. Autoritățile de la Madrid încearcă astfel să minimalizeze de o formă radicală căile de expansiune ale epidemiei. Conform acestei decizii, până pe data de 11 aprilie, toți spaniolii angrenați în activități economice considerate a fi neesențiale și care, în consecință, nu sunt specificate în acest nou act normativ, sunt obligați să rămână în casă și să adopte cel mai strict regim de carantină.

Într-o conferință de presă, ținută după încheierea acestui consiliu de miniștri, purtătorul de cuvânt al executivului de la Madrid a ținut să precizeze că armata, poliția, sănătatea, energia, precum si distribuirea alimentelor și a medicamentelor sunt considerate a fi domenii esențiale, iar celelalte persoane care nu sunt vizate de acest decret trebuie să rămână în acasă pentru a opri răspândirea epidemiei. Măsura a fost criticată de mediul de afaceri, pentru graba cu care a fost luată, dar aplaudată de sindicate. În acest nou context, toți agenții economici vizați de decret trebuie să plătească în continuare salariile angajaților imobilizați în casă, iar aceștia, la rândul, lor sunt obligați, ulterior, să recupereze orele de lucru pe care ar fi trebuit să le presteze în această perioadă.

Tot în cursul zilei de duminică au fost publicate și ultimele date oficiale ale epidemiei. Spania înregistrează un nou și dramatic record cu 838 de decese în doar 24 de ore, cea mai ridicată cifră de până acum, și însumează deja aproape 79.000 de contagiați. Regatul iberic trece prin momente grele, contabilizează deja un total de peste 6.500 de decese, iar epidemia continuă să evolueze cu aceeași agresivitate, dând o senzație de haos și control minim din partea autorităților.

În fiecare seară la orele opt spaniolii ies la ferestre pentru a-i aplauda și a-i omagia pe toți cei care lucrează în spitale și care sunt considerați eroii și soldații acestui război atipic. Este un important sprijin moral primit din partea populație, dar aceștia continuă să formeze structura cea mai vulnerabilă care luptă împotriva epidemiei. Spania intră în a treia săptămână de carantină, dar lipsa echipamentului de protecție continuă, din nefericire, să fie aceeași știre de prima pagină. Aproape 15.000 de persoane care lucrează în sănătate sunt deja contagiate cu COVID-19, datorită lipsei echipamentelor de protecție și deși se reclamă în fiecare zi de aceeași forma reiterativă lipsa acestor materiale, autoritățile nu fac față solicitărilor.

Ministrul Finanțelor, María Jesús Montero, declara că atât guvernul central cât și guvernele regionale se luptă din greu pentru a obține echipamente medicale într-o acerbă concurență cu celelalte țări pe o piață internațională din ce în ce mai sălbatică: „Suntem într-un adevărat război pentru a pune mâna pe respiratoare artificiale, echipamente de protecție și teste rapide, iar multe țări au interzis deja exportul acestor produse”.

La toate aceste dificultăți, preciza ministrul spaniol, se adăugă și apariția „fraudelor și a speculatorilor, care încearcă să profite” de acest context, motiv pentru care uneori este dificil de știut dacă materialul cumpărat, „este un material sigur, aprobat de Agenția Națională a Medicamentului și și are toate atorizărizațiile necesare”.

La sfârșitul săptămânii trecute autoritățile de la Madrid au returnat un transport venit din China cu peste 650.000 de teste rapide deoarece nu răspundeau standardelor de calitate, având o capacitate de a detecta virusul de doar 20%. De nefericire, China a devenit cea mai importantă piață unde se stă la coadă pentru a cumpăra echipamente medicale, iar Spania se pare că mai are de așteptat.

Spania se află în plin proces de adaptare a industriei, astfel încât companiile textile să poată fabrica măști și halate, iar fabricile din industria auto să producă respiratoare artificiale, dar până atunci caută cu disperare alte surse

Ca urmare a cererii de ajutor pe care executivul spaniol a adresat-o săptămâna trecută Alianței Nord-Atlantice, Cehia a fost, până acum, primul și singurul stat care a reacționat. Sâmbătă, un avion al Forțelor Aeriene Spaniole au adus de la Praga un transport cu 10.000 de echipamente de protecție personală donate de autoritățile cehe, conform unui comunicat oficial al Ministerului Apărării.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *