Actualitate

CSU suferă o înfrângere istorică în Bavaria

 CSU a obţinut 37% din voturile exprimate – cu zece procente mai puţin decât la ultimul scrutin, în urmă cu patru ani – în acest land bogat pe care l-a condus aproape singură din anii ’60.

Astfel, CSU şi-a pierdut majoritatea absolută şi este necesar să depună eforturi în vederea formării unei coaliţii – cel mai probabil Alegătorii Liberi, care au obţinut 11% din voturi.

Celălalt partener de guvernare la nivel naţional al lui Merkel, Partidul Social Domocrat (SPA), şi-a pierdut jumătate din susţinerea la urne, obţinând 9,6% din voturile exprimate şi a pierdut totodată poziţia de al doilea cel mai important partid în favoarea Verzilor.

”Dezastru CSU şi SPD”, titrează tablodul Bild, iar Der Spiegel evocă o ”înfrângere amară” a CSU.

Premierul landului, Markus Soeder, în vârstă de 51 de ani, a recunoscut un rezultat ”dureros”, iar liderul CSU, Horst Seehofer, ministrul german de Interne, a declarat că ”nu a fost zi bună pentru noi”.

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta, antimigraţie), care se opune musulmanilor şi cere ca ”Merkel să plece”, a obţinut 11% din sufragii şi a intrat în al 15-lea din cele 16 parlamente regionale germane.

Liderul extremei drepte italiene, ministrul de Interne Matteo Salvini, a salutat ascensiunea AfD pe socoteala partidelor mari şi vechi, apreciind că ”schimbarea a învins în Bavaria”. El a adăugat ”arrivederci” (la revedere, în italiană) Merkel.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *