Astăzi 21 Iunie 2021, Luni - Ultima actualizare la ora 10:26
Abonamente

Chișinău 7 Octombrie 2016, ora 10:39    Din editia print

Deblocarea situației sau atribuții mai multe pentru primar

Marime Font

Legea cu privire la statutul municipiului Chișinău a fost publicată recent în Monitorul Oficial. Consilierii, experții, cetățenii se împart în două tabere și văd documentul ca o „deblocare a situației conflictuale” dintre primarul general și Consiliul Municipal al Chișinăului sau ca un număr mare de atribuții nejustificate pentru primar.

Proiectul legii, privind statutul municipiului Chișinău a fost înaintat de un grup format de deputați din Partidul Liberal. Conform modificărilor, primarul general „numește, modifică, suspendă şi încetează raporturile de serviciu sau de muncă, în condițiile legii, cu personalul primăriei, pretorii, vicepretorii şi secretarii preturilor de sector, conducătorii subdiviziunilor administrației publice municipale (direcții generale, direcții, servicii etc.), conducătorii de servicii publice, conducătorii instituțiilor publice municipale, conducătorii întreprinderilor municipale; stabilește atribuțiile de bază ale acestora; conduce şi controlează activitatea acestora, contribuie la formarea profesională continuă”. De asemenea, primarul general stabilește și deleagă atribuții viceprimarilor.

În domeniul reglementării administrative și normative a activității persoanelor fizice și juridice de pe teritoriul municipiului Chișinău, primarul eliberează autorizaţii și alte acte permisive prevăzute de lege, având dreptul de a le suspenda sau revoca din motive temeinic justificate; constată și dispune demontarea și evacuarea, inclusiv forțată, a panourilor publicitare instalate în mod neautorizat, dar și alte atribuții.

Nu ține de valorile administrării publice moderne

Ion Cebanu, consilier municipal din partea Partidului Liberal susține noile modificări în lege. Consilierul spune că tot ce s-a făcut este un pas spre deblocarea situației, întrucât o parte din consilieri s-au ocupat în ultimul an numai cu blocarea activității Primăriei. „În timp ce la „Valea Morilor” se făceau reparații, investițiile de câteva zeci de milioane trebuiau luate de la Direcția construcții capitale și transmise către „Spații Verzi” ca să le gestioneze, ca să existe un stăpân real, dar unii consilieri se împotriveau, ca după un timp să spună că Primăria sau primarul nu au făcut ce au trebuit să facă”, menționează consilierul.


Ion Cebanu accentuează și problema Parcului Urban de Autobuze. „De vreo 6 ori municipalitatea a venit la ședințe și a prezentat planuri de redresare a situației și de fiecare dată consilierii au evitat să ia o decizie. Câteodată se exagerează și ajunge să sufere cetățenii, orașul. Dar o parte din aceste probleme pot dispărea cu ajutorul acestei legi”, se arată încrezător consilierul din partea fracțiunii liberale.

De altă părere sunt mai mulți consilieri din Consiliul Municipal Chișinău. Ilian Cașu, din partea Partidului Nostru, spune că schimbările în lege sunt niște favoruri făcute de Plahotniuc Partidului Liberal, adică tandemului Ghimpu-Chirtoacă, drept răsplată pentru devotament. „Modificările nu au nimic cu argumentele de eficientizarea, transparentizarea administrației municipale, adică, a valorilor ce țin de administrarea publică modernă. Opinia marii majorități a orășenilor este că Dorin Chirtoacă și cercul de încredere de la Primărie distrug conștient Chișinăul”, a afirmat consilierul pentru ziarul TIMPUL.

Ilian Cașu crede că nu este drept ca primarul să aibă prerogative sporite din contul Consiliului. „Cel din urmă reprezintă forumul legislativ local și pilonul democrației locale și nu este corect ca primarul să desemneze viceprimarii sau să aibă împuterniciri cum ar fi schimbarea statutului loturilor de pământ din agricol în industrial-construcții. Sunt în lege diferite elemente care țin de încurajarea corupției în executiv”, și-a exprimat poziția consilierul municipal.

Un alt consilier municipal susține că proiectul legii cu privire la statutul municipiului Chișinău a fost înaintat de Partidul Liberal în Parlament pentru a întări poziția primarului. Alexandru Odințov din partea PSRM-ului mai susține că Partidul Liberal scuipă pe politica europeană în favoarea personală a primarului. „Să vă spun direct, această lege presupune uzurparea puterii. Primarului i s-au oferit mai multe atribuții ca să continue tot ce se petrece acum în oraș. Dar el nu-și îndeplinește sarcinile și noi luptăm cu deciziile lui”, mărturisește consilierul din partea socialiștilor.

Consilierul municipal din partea PPEM, Victor Lutenco zice că legea este un abuz. „Am contestat-o în momentul când era în Parlament și apoi la Curtea Constituțională pentru că pe câteva paliere credem că încalcă Constituția. Se oferă prea multă putere nejustificată primarului, făcându-l mult mai puternic decât Consiliul și asta se întâmplă la mijloc de mandat. E un fel de schimbare de reguli de joc în mijlocul lui. Considerăm că este nedemocratic și neconstituțional”, a afirmat Victor Lutenco.

Atribuțiile primarului – dezlegarea de Consiliu

Ex-primarul general de Chișinău nu prevede o schimbare de situație. „În condițiile destul de dificile, tensionate și din lipsa conlucrării primarului și Consiliu, sigur era necesar ceva de întreprins. Trebuia o revizuire, o modernizare. Dar modificarea legii aduce mai multe atribuții primarului și mai puține drepturi Consiliului, fapt ce va menține conflictul și nu-l va soluționa. Să dea Dumnezeu ca după adoptarea legii lucrurile să se îmbunătățească, dar mi se pare că nu va fi nicio stabilitate. Astfel, trebuia de găsit un consens”, a mărturisit fostul primar.
Serafim Urechean spune că majoritatea chișinăuienilor nu sunt de acord cu haosul din Capitală. „Dar dacă legea va duce la aprofundarea lui, sigur nu va fi bine. Mai mult, nu ar fi fost necesare alte drepturi și abordări decât în celelalte teritorii sau administrații publice locale. Trebuia o lege generală să avem, dar nu una particulară pentru cineva. Cred că e o discriminare și o marginalizare a celorlalți în favoarea cuiva”, mărturisește Urechean.

Și alți primari și-ar dori asemenea atribuții sporite. Primarul orașului Cahul, Nicolae Dandiș, susține că situația din primăria din localitate este asemănătoare cu cea a Chișinăului. „Relația dintre primar și consilieri nu e cea mai bună și ar fi necesară această dezlegare - primarul să ia decizia să-și numească viceprimarii. De exemplu, eu din anul trecut nu am confirmat niciun viceprimar, pentru că pe cei care i-aș dori eu nu o să fie acceptați de Consiliu, dar pe cei care mi-i propune consilieri, nu-i vreau eu, ceea ce nu este normal. La capitolul acesta, cred că este necesară atribuția primarului, ca să-și asume numirea viceprimarului”, a declarat primarul de Cahul pentru ziarul TIMPUL.

Liubomir Chiriac, expert în administrare publică la IDIS „Viitorul” susține poziția precum că orice unitate administrativă teritorială trebuie abordată prin aceeași prismă. Mai mult, expertul crede că neînțelegerile din cadrul Primăriei Capitalei nu se vor termina curând. „Este o încercare de a dinamiza lucrurile la Primărie, de a acorda mai mult sprijin primarului și echipei lui pe de o parte, iar pe de alta, se taie din împuternicirile Consiliului Municipal. Adevărul este undeva la mijloc. Legea respectivă nu o să stopeze discuțiile și confruntările, ea doar o să amplifice anumite aspecte”, a afirmat expertul în administrare publică.

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Iunie 2021, ora: 10:26

Voronin mesaj șocant: „Dodon e cel mai mare impediment pentru dezvoltarea RM, PSRM a fost finanțat din Rusia”

Voronin mesaj șocant: „Dodon e cel mai mare impediment pentru dezvoltarea RM, PSRM a fost finanțat din Rusia”

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, cere repetarea alegerilor din 24 februarie, deoarece PSRM a fost finanțată cu bani din Federația Rusă. Declarația a fost făcută la postul TV Moldova 1. «Alegerile trebuie repetate! Categoric! Să întoarcă la varianta zero și de petrecut...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Iunie 2021, ora: 09:12

RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ (1992) Tragedia de la Tighina

RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ (1992) Tragedia de la Tighina Din editia print

„...pe pământul Tighinei au rămas să zacă tineri ostaşi abia încorporaţi în armată” 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 21 Iunie 2021, ora: 07:59

Natalia Gavriliță (PAS), mesaj în limba rusă despre „poporul moldovenesc” / Programul Maiei?

Natalia Gavriliță (PAS), mesaj în limba rusă despre „poporul moldovenesc” / Programul Maiei?

Vice-președintele PAS, Natalia Gavriliță apare într-o adresare video în limba rusă unde folosește tezele moldovenismului stalinist - „poporul moldovenesc”.

( ) Citeşte tot articolul

Social 21 Iunie 2021, ora: 07:48

FOTO. Igor Dodon a ucis un zimbru la vânătoare. Socialiștii neagă, spun că poza e... fake

FOTO. Igor Dodon a ucis un zimbru la vânătoare. Socialiștii neagă, spun că poza e... fake

Fostul preşedinte Igor Dodon ar fi ucis un zimbru la una din vânătorile la care a participat. Anunţul a fost făcut vineri, 18 iunie, de către primarul de Bălţi, Renato Usatîi, care a publicat şi o fotografie care confirmă că fostul şef de stat a omorât animalul care...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 21 Iunie 2021, ora: 07:16

România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial că nu există „limba moldovenească”

România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial că nu există „limba moldovenească”

Situaţia de securitate la Marea Neagră şi aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei s-au numărat printre temele abordate de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, sâmbătă, într-o întâlnire din marja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iunie 2021, ora: 06:45

Dan Dungaciu: „În ce cred cei care nu cred?” Sau de ce bătăliile politice vor deveni „culturale” – şi invers

Dan Dungaciu: „În ce cred cei care nu cred?” Sau de ce bătăliile politice vor deveni „culturale” – şi invers

„Proorocii au făcut cărţi. Au venit apoi părinţii noştri şi au împlinit cele scrise. Iar alţii, după dânşii, le-au învăţat pe de rost. Şi venind generaţia de acum, le-a copiat ţi le-a pus în rafturi, fără să le citească.“ (din Pateric)

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iunie 2021, ora: 09:37

Rusia este succesoarea directă a imperiului tătaro-mongol - DOVEZI NOI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului tătaro-mongol - DOVEZI NOI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Iunie 2021, ora: 09:21

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o online, în urmă cu câteva zile, ambasadorul rus Valery Kuzmin s-a arătat deranjat de interceptările aeronavelor ruse de către avioanele NATO care participă la misiuni de misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2021, ora: 09:04

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inaugurat un birou parlamentar în orașul Cahul

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inaugurat un birou parlamentar în orașul Cahul

Alianța pentru Unirea Românilor a deschis astăzi cel de-al doilea birou parlamentar al formațiunii, ce va avea rolul de a oferi consultanță tuturor cetățenilor care au nevoie de ajutor în relația cu statul român. Noul punct administrativ are sediul în orașul Cahul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Iunie 2021, ora: 09:01

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, la Odesa: Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, la Odesa: Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!

 Liderul AUR senator în Parlamentul României Claudiu Târziu a avut o vizită oficială la Odesa și a reiterat faptul că ”nu există limba moldovenească, ci limba română, iar statul ucrainean trebuie să recunoască această realitate.”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2021, ora: 09:01

Vlad Bilețchi (AUR): Oamenii care ajung la putere uită datorită cui au ajuns acolo. Drumul în IAD este pavat cu intenții bune

Vlad Bilețchi (AUR): Oamenii care ajung la putere uită datorită cui au ajuns acolo. Drumul în IAD este pavat cu intenții bune

Vlad Bilețchi trage un semnal de alarmă că partidul AUR, prin Caravana AUR, nu merge prin toată Republica Moldova să cerșească voturi, ci merge să informeze cetățenii cu privire la ce este adevărat sau fals din politică. Votul dat pentru partidul AUR nu este pentru noi, este pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Iunie 2021, ora: 07:57

VIDEO / Cine va împușca pentru Rusia la Chișinău

VIDEO / Cine va împușca pentru Rusia la Chișinău

 Rusia e mereu cu ochii pe politica din Republica Moldova, joacă abil, susținând politicieni pe care îi adoptă și îi crește ca să împuște la momentul potrivit ca pușca lui Cehov. Kremlinul a crescut mulți politicieni, urmărește și se ocupă de recrutarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)