Opinii și Editoriale

Diavolul se ascunde in detalii

Baronul tiganilor din republica, fiind intrebat cum a reactionat la proverbul folosit de ex-presedintele Voronin, a raspuns filozofic, tot printr-un proverb despre tigani: „Ce ti-i, mai tigane, cand te fluiera? – Nu mi-i nimic, dar parca tot ma zgarie…”.

* In anii ocupatiei sovietice, satele si orasele Basarabiei au fost umplute cu monumente ale lui Lenin, cu pionieri eroi, tancuri si tunuri (cu tevile indreptate spre Romania si Europa), cu seceri si ciocane – toate acestea fiind, in definitiv, simboluri ale ocupatiei (rusesti, comuniste, sovietice). Pe mine aceste „vestigii” ale unei epoci criminale (apuse?) nu ma deranjeaza, dar, vorba baronului, parca tot ma zgarie…

* De ce comunistii si minoritatea rusa din RM tin atat de mult la aceste simboluri este un lucru stiut. Cu toate acestea, noua guvernare trebuie sa aiba curajul sa rosteasca un adevar, care a fost rostit acum doua decenii: toate aceste simboluri nu au nimic in comun cu ideea de independenta, pentru ca in 1991 Republica Moldova si-a declarat independenta fata de fostul imperiu sovietic, deci si fata de tancurile, tunurile, pionierii lui eroi s.a.m.d.

* Decizia Aliantei de a scoate Constitutia la referendum si a evita alegerile parlamentare anticipate a provocat o adevarata tornada de furie in tabara armatei lui Ilici, condusa de generalul Voronin. Acestia au declarat ca de aici incolo nu vor mai glumi si vor ridica poporul impotriva Aliantei. Incepand de aici, Moldova coboara in bezna. Cu bolsevicii lui Voronin nu e de glumit: ca sa revina la putere, ei sunt gata sa impinga Moldova in focul unui razboi civil.

* Inca nu stim ce articole din actuala Constitutie vor fi modificate si puse la judecata poporului. Daca e vorba si despre „articolele sensibile” (limba, neutralitatea), atunci Alianta trebuie sa anunte poporul despre aceasta intentie a sa nu in ajunul referendumului, ci azi (mai bine ieri), si sa decreteze starea de urgenta si mobilizarea generala a armatei sale (de votanti). Lupta se va da „la baioneta”, pentru fiecare articol.

* Desi guverneaza de doar cateva luni, guvernarea Aliantei a reusit sa inregistreze cateva performante, dar si sa comita, vorba colegului Petru Bogatu, cateva „gafe monumentale”. Despre una dintre acestea am vorbit si eu in repetate randuri: deficitul de comunicare in sanul AIE. Acum, cand pornim intr-o lupta atat de… istorica – e vorba, totusi, de modificarea Constitutiei! – liderii Aliantei trebuie sa opreasca ciomageala… discreta dintre ei si sa apara in fata poporului cu o declaratie de principiu in care sa se reconfirme vechile angajamente si sa se defineasca clar noua situatie politica ce s-a creat in RM in legatura cu decizia de modificare a Constitutiei prin referendum. Avem nevoie nu de declaratii frumoase facute de fiecare lider al Aliantei aparte, ci de o declaratie-program comuna.

* Primavara intarzie, verdele ierbii mai sta incarcerat sub albul zapezii, dar se va topi si aceasta – vorba cantecului, „nu opreste nimeni primavara…”. Slava Domnului ca macar aici, in natura, ciclurile decurg firesc, de la sine – nu poti mitui un anotimp, oricat de multi bani ai avea, ca sa nu se produca ori sa se produca inaintea altuia si in locul altuia. Asta asa, ca printre altele, prietenii mei stiu printre care…

* In final, zic si eu asa, ca prostul: e bine ca liderii Aliantei sunt destepti, dar nu e rau sa fie atenti si la ceea ce spun Anatol Plugaru si Mihai Petrache. E stiut doar: diavolul se ascunde in detalii.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *