Eveniment

Din culise: Detalii despre ce i-a propus Filat lui Voronin

Anume unii colegi de partid ai prim-ministrului au încercat să afle despre conţinutul acestei întâlniri şi să-l comunice presei în scopuri preventive, cum spun ei, sub acoperirea anonimatului.

Sursele spun că Filat ar fi venit la Voronin cu propunerea de a găsi împreună o astfel de soluţie la criza politică, încât celelalte două partide din AIE să fie aruncate pe tuşă, iar puterea să fie împărţită egal prin votări tehnice, fără a crea o coaliţie politică deschisă.

Voronin, practic, și-a dat acordul, lucru firesc, indiferent de persoana celui, ce se oferă să distrugă Alianţa, pe care o urăşte atât de mult. Şi a prezentat schema sa, în linii mari, deja cunoscută: un preşedinte «al nimănui», Voronin sau exponentul său – speaker, Filat – prim-ministru, un guvern de «tehnocraţi» distribuit egal, precum şi destituirea Procurorului general şi a altor şefi «periculoşi» ai structurilor de forţă. La rândul său, Filat a exprimat acordul său prealabil, dar şi temeri întemeiate în ce priveşte propriul destin politic de mai departe. După peste 2 ore de discuţii, s-au înţeles ca Tkaciuk să pregătească un proiect de înţelegere secretă între Voronin şi Filat, în care pentru cel din urmă să se conţină garanţii solide. Astăzi se poate deja adăoga aici şi condiţia unei modificări serioase a cursului politic al Republicii Moldova, pe care Voronin o vede în cadrul noilor structuri eurasiatice.

Aceste «detalii», care deranjează pe mulţi chiar în PLDM, în realitate ar putea pune baza pentru depăşirea crizei politice din Moldova, deşi pe căi destul de contradictorii. Or, cei doi negociatori au reuşit asemenea lucruri în aprilie 2005. Deşi s-a pus totul în cârcă lui Iurie Roşca, cunoscătorii spun, că anume Vlad Filat a dus atunci munca de mediere ca Vladimir Voronin să fie votat pentru al doilea mandat prezidenţial. Iar garanţiile le-a pregătit acelaşi Tkaciuk.

Acestuia i se atribuie şi calitatea de autor al proiectului politic al lui Filat, având scopul ca PLDM să substituie în timp opoziţia reală şi periculoasă de atunci, Alianţa «Moldova Noastră», care ulterior a şi fost absorbită. Dacă acest misterios parteneriat a fost atât de productiv atunci, de ce să excludem acum faptul că el poate obţine noi realizări.

Sursa: Hotnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *