Actualitate

Diplomele lui Buza sau cum unii procurori iau decizii din falsuri ?

Cine a semnat de două ori în locul lui Volosatâi?

Nicolae Buza este şef al Direcţiei pentru deservirea călătorilor a CFM din 2010, însă lucrează la Calea Ferată din 1994. Iar mărul discordiei sunt două diplome: una de bacalaureat, a Liceului „Gh. Asachi”, iar cealaltă – de absolvire a Facultăţii de Drept a Universităţii Real-Umanistice din Cahul. Iniţial, s-a presupus că ambele sunt falsificate, ca până la urmă să se constate că una este valabilă. Dar să vedem în ce mod şi prin ce probe.

Investigaţiile poliţiei au început în 2008 în privinţa deţinerii de către Buza a diplomei de bacalaureat falsă. A lucrat mai întâi Direcţia misiuni speciale a MAI, condusă pe atunci de Corneliu Savca, apoi Poliţia transporturi, ca în cele din urmă cauza să fie clasată de Procuratura transporturi. Ciudat, dar evident – până şi probele invocate în ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale de procurorul Vera Chiranda sunt falsificate. E vorba de o scrisoare oficială prin care Savca solicită Liceului „Gh. Asachi” să fie informat dacă instituţia a eliberat diploma, dar şi de un răspuns al lui Boris Volosatâi, directorul liceului, prin care se confirmă autenticitatea diplomei. Potrivit lui Volosatâi, niciuna din aceste scrisori nu este înregistrată la liceu. „Nu puteam să semnez aşa ceva. Nici ştampila, nici semnătura din diplomă nu-s veridice. Noi n-am eliberat o asemenea diplomă. Nici scrisoarea de confirmare nu am semnat-o. Probabil, mi s-a copiat iscălitura de pe alte acte”, precizează Volosatâi. El a făcut aceleaşi declaraţii şi procurorilor în 2010, când urmărirea penală a fost reluată, iar falsificarea fusese confirmată şi de Ministerul Educaţiei. Întrebată de ce a dispus neînceperea urmăririi penale în baza unor falsuri, V. Chiranda susţine: „Dacă a fost scrisoarea dlui Volosatâi, n-am avut dubii”… În schimb, Corneliu Savca spune că nu-şi aminteşte despre această scrisoare. Astfel, folosirea unor acte false probe pentru clasarea unui material ne face să înţelegem că cineva era interesat să-l scoată pe Buza basma curată.

În tren, acasă, arsă, la gunoi, nevalabilă?

Debandada continuă. Pe de o parte, în dosar figurează o ordonanţă de ridicare de la domiciliul lui Buza a diplomelor, semnată de inspectorul DMS Alexandru Cuciuc. Pe de altă parte, Cuciuc afirmă că n-a fost niciodată acasă la Buza şi nici nu ştie unde locuieşte acesta. Cât priveşte declaraţiile lui Buza, acestea se bat cap în cap de fiecare dată. În 2008, el declara poliţiei că a învăţat la „Asachi” şi diploma îi aparţine. Însă, peste doi ani, el spunea procurorilor că nu a făcut liceul, că a găsit diploma în tren şi a luat-o pentru a o întoarce, la solicitare, posesorului cu acelaşi nume. Buza adaugă că declaraţiile sale anterioare au fost scrise de poliţişti şi el le-a semnat, fără să le citească. Ulterior, Buza a declarat pentru „Ziarul de Gardă” că a învăţat la „Asachi”, iar nouă ne-a spus că nu a învăţat…

Oricum, diploma de bacalaureat a dispărut. Anul trecut, nici CCCEC, nici procurorii nu au mai găsit-o. Explicaţiile lui Buza la fel s-au contrazis. Dacă la Centru spunea că, având probleme cu poliţia, a dat foc diplomei, procurorilor le-a zis că a aruncat-o la gunoi… O altă gafă clară a procurorilor este că au apreciat ca şi veridice declaraţiile lui Buza, precum că acesta nu a folosit niciodată diploma. În materialele dosarului figurează o ordonanţă de ridicare a copiilor documentelor sale de la CFM, printre care se numără şi documentul de la „Asachi”.

Astăzi, Nicolae Buza pretinde că a fost victima comuniştilor şi că persoane importante din MAI erau interesate în denigrarea sa. Iată o nouă istorie a diplomei, relatată de Buza pentru TIMPUL: „Diploma n-a fost niciodată la mine. Acolo au fost nişte chestii… Ca să se răzbune pe mine, mi-au pus-o în tren, iar când a venit un control au găsit-o. Nu-i adevărat că mi-au ridicat-o de acasă. Poliţia a scris ce i-a convenit”. Întrebat dacă a ars diploma sau a aruncat-o la gunoi, Buza spune că aceasta pur şi simplu a dispărut. „Am spus la CCCEC că am ars-o, ca să scap de ei. Pe nimeni nu interesează documentele mele, ci funcţia mea. Sunt multe lucruri pe care nu pot să vi le spun. Dacă le-aţi afla, n-aţi mai vrea să vă ocupaţi de asta”, a adăugat Buza.

Cine a scris „scrisorile lui Atanasov”?

De verificarea celeilalte diplome, eliberată de Universitatea Real-Umanistică din Cahul (URU) s-a ocupat Procuratura Anticorupţie (PA), după ce, în 2010, prim-viceprocurorul general Andrei Pântea a apreciat ordonanţa Verei Chiranda drept ilegală. PA a conchis că Buza a învăţat la URU, deşi, potrivit Ministerului Educaţiei, o diplomă de licenţă cu numărul respectiv nu fusese eliberată în 2005. Procurorul Alexandru Casir, care ulterior a dispus din nou neînceperea urmăririi penale, s-a folosit ca autentice de trei scrisori semnate de rectorul Nicolae Atanasov, în care se spunea că diploma a fost eliberată lui Buza din rezerva rămasă din alţi ani. Buza ar fi cerut diploma în mod urgent, pentru a se angaja la serviciu… Amintim că el lucrează la CFM din 1994 şi nu şi-a schimbat locul de muncă.

Aflând de la noi despre scrisorile sale, Atanasov ne-a asigurat că e vorba de „un fals clasic”, deoarece, în 2010, ştampila nu se afla la el, universitatea fiind deja închisă. „Buza a învăţat la noi, dar scrisorile astea nu eu le-am scris. A semnat cineva în locul meu”. Nici administratorul de stat Valeriu Popa, care deţine actualmente ştampila URU, zice că nu ştie nimic despre scrisorile lui Atanasov. În schimb, Aurelia Atanasov, responsabilă de arhiva instituţiei, garantează că în 2010 nu a fost trimisă nicio scrisoare oficială în privinţa lui Buza. „Există cineva care se foloseşte de documentele şi ştampila noastră, dar nimeni nu-i dă de capăt”.

Au dispărut registrele cu numere de acte false?

O altă probă dubioasă sunt copiile din registrele URU. Potrivit Aureliei Atanasov, registrele au dispărut fără urmă acum câţiva ani. Ea admite că acestea ar fi fost ridicate de CCCEC, când ea nu se afla în ţară. Responsabili de la Centru afirmă că, de a fost aşa, administratorul de stat trebuie să deţină procesul-verbal de ridicare a registrelor. Întrebat despre aceasta, Popa ne-a răspuns nemulţumit: „Nu vă supăraţi, dar ce are TIMPUL cu registrele? Pe vremea mea, nu s-a ridicat nimic, totul s-a ridicat pe vremea lui Atanasov”. Cercul vicios continuă. Şi dacă registrele sunt dispărute, de unde le-a luat PA?

În copiile registrelor – o nouă fraudă, care, incredibil, n-a fost observată de procurorul Casir. În dreptul numelui Buza se indică un număr de buletin de identitate inexistent. Acesta conţine şapte cifre, dar nu opt, şi nici nu se aseamănă cu numărul actului lui Buza. Şi semnătura e alta. Contactat de noi, Casir ne-a spus că nu e disponibil, după care nu ne-a mai răspuns. Viceprocurorul general Pântea, ale cărui indicaţii au fost ignorate de Casir, susţine că responsabil de controlul executării ordonanţei sale este şeful PA. Boris Poiată, care ocupa această funcţie pe atunci, spune că deciziile erau controlate de Direcţia control a urmăririi penale. La această direcţie, însă, am aflat că responsabil e Poiată… No comment!

Ministrul Transporturilor Anatol Şalaru şi directorul CFM, Ilie Ţurcan, sunt convinşi că diploma lui Buza de la URU este autentică. Ei deţin şi o scrisoare de confirmare de la Ministerul Educaţiei. „Buza, în prezenţa celor de la CCCEC, mi-a arătat diploma. Am fost informat că documentul nu e fals. Campania pornită contra sa urmăreşte denigrarea actualei conduceri a CFM şi a ministerului”, a precizat ministrul.

Sunt sigur că n-aţi înţeles nimic. Din păcate, aceasta e faţa unor procurori de la noi, care lucrează liniştiţi şi în continuare. Dar ultima bizarerie e chiar amuzantă. Deşi are studii superioare, făcute în română, Nicolae Buză scrie toate explicaţiile din dosar „pe moldoveneşte”, cu litere ruseşti. Şi aceasta nu-l miră pe rectorul Atanasov, care susţine că la URU erau primiţi şi analfabeţii. Buza neagă: „Când scriu în română, scriu cu latină”. Adică şi scrisul i-a fost falsificat? Cu ce scop?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *