UE / Nato

Documente-cheie ale UE în negocierile pentru Brexit, publicate. Măsurile care îi vizează şi pe românii din Marea Britanie

Documentele întocmite de negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, sunt publicate în condiţiile în care negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din UE vor debuta pe 19 iunie.

Unul dintre documente este intitulat "Principii esenţiale privind drepturile cetăţenilor" şi are patru pagini, iar celălalt a fost denumit "Principii esenţiale privind acordul financiar" şi conţine zece pagini.

Primul document explică în detaliu protecţia pe care doreşte să o garanteze pentru aproape 5 milioane de persoane vizate de Brexit – 3,5 milioane de cetăţeni ai UE din Marea Britanie şi 1,2 milioane de britanici aflaţi pe continent.

Potrivit abordării UE, Curtea Europeană de Justiţie ar trebui să aibă competenţe depline pentru a se pronunţa asupra disputelor privind drepturile cetăţenilor, iar Comisia Europeană ar trebui să aibă puteri depline pentru a monitoriza dacă Marea Britanie respectă înţelegerea.

Uniunea Europeană vrea ca Marea Britanie să garanteze că actualii şi viitorii membri ai familiilor cetăţenilor europeni din Marea Britanie vor avea dreptul să se stabilească în ţară, pe o perioadă nedeterminată, după Brexit, la cinci ani după o rezidenţă continuă. Totodată, Londra ar trebui să se angajeze şi după martie 2019 să contribuie la fondul de pensii pentru foştii angajaţi şi oficiali UE.

Totodată, UE va cere ca studenţii din afara Marii Britanii să poată avea drept de muncă după terminarea studiilor, fără a fi încadraţi la legea imigraţiei.

Documentul privind aspectele financiare nu stabileşte o sumă exactă pentru acordul Brexit, dar menţionează 74 de instituţii diferite ale UE la care Londra ar trebui să continue să contribuie, în baza unor acorduri semnate cu celelalte state membre.

"În cazul în care decontarea financiară include toate obligaţiile menţionate mai sus, cota Marii Britanii privind obligaţiile faţă de UE ar trebui stabilită ca raport (în procente) între toate resursele proprii transferate de Regatul Unit la bugetul UE şi toate resursele proprii transferate de cele 28 de state membre UE în perioada 2014-2018", se arată în documentul UE.

Instituţiile europene pentru care au fost făcute menţiuni specifice privind Brexit sunt Banca Europeană de Investiţii, Banca Centrală Europeană, Fondul European de Dezvoltare.

sursa: mediafax.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *