Dodon spune minciuni presei rusești. Vom putea circula în Ucraina fără pașaport biometric, iar noile controale îi vor afecta doar pe ruși

publicat în Actualitate pe 11 Iulie 2017, 17:20

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat la ședința Consiliului de securitate naţională şi apărare că se va introduce control biometric la trecerea hotarului pentru cetățenii străini.

„Este vorba de întărirea controlului de intrare și de ieșire și ședere a cetățenilor străini pe teritoriul Ucrainei”, - a spus președintele, menționând despre controlul biometric că va spori în mod semnificativ combaterea terorismului.

Contactați de TIMPUL, reprezentanții Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova au declarat că cetățenii Republicii Moldova vor trece frontiera așa cum au trecut-o până acum, întrucât controlul biometric este deocamdată un plan. „Ucraina vrea să înăsprească  controlul de intrare și ieșire de pe teritoriul Ucrainei, dar sunt niște planuri. Nu există nici un mecanism în acest sens. Nu există nimic oficial”.

Întrebați fiind, în cazul în care măsura de control va fi implementată, cum vor trece frontiera cetățenii Moldovei cu pașapoarte simple, NU biometrice, funcționarii din ambasadă au afirmat că pe noi, aceasta, nu o să ne afecteze.

„Controlul biometric înseamnă amprente și fotografie digitală care vor fi fixate la vamă și nu despre pașapoarte biometrice. Tuturor cetățenilor, fie cu pașaport simplu sau biometric, le va fi fixată amprenta și fața digitală”. 

Pentru cetățenii F. Ruse va fi mai strict. Conform agenției de știri Mediafax, Ucraina preconizează să înăsprească controalele vamale pentru cetăţenii ruşi începând cu 1 ianuarie 2018. Rușii, înainte de a trece controlul biometric la vamă, vor fi obligați să obţină o înregistrare preliminară. „Aceasta înseamnă că un cetăţean rus care intenţionează să viziteze Ucraina va trebui să fie înregistrat preliminar şi să prezinte datele solicitate Ministerului de Externe al Ucrainei”, a explicat Oleksandr Turcinov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei.

Președinte - comentator pentru presa rusă

Igor Dodon, contactat de agenţia de presă rusă „Ria Novosti”, spune că decizia omologului său ucrainean, Petro Poroşenko, va crea probleme suplimentare moldovenilor, care și așa evitată să călătorească în această țară din cauza instabilității de aici.

„Introducerea controlului biometric va crea probleme suplimentare pentru cetăţenii noştri care vor dori să călătorească în Ucraina, care și aşa evită călătoriile în această țară din cauza situaţiei instabile”.

Timpul.md