Dorința lui Dodon de a deveni dictator

publicat în Actualitate pe 3 Iulie 2017, 07:49

Spre regret, presa din Republica Moldova nu a preluat un articol din publicația americană „The Daily Beast” scris de Anna Nemtsova, „Igor Dodon is Vladimir Putin’s Moldovan Mini-Me” („Igor Dodon este mini-eu al lui Vladimir Putin”), care a apărut pe 29 Octombrie 2016, înainte de alegerile prezidențiale moldave.

În acest articol, candidatul prezidențial de atunci și (din păcate) președintele actual al Republicii Moldova, Igor Dodon, este citat că a declarat pentru publicația menționată mai sus că el dorește să fie „un lider dictatorial, ca Putin”. Dodon a mai adăugat că „singura diferență între mine și Putin acum este că nu sunt președinte încă, dar după ce voi deveni în câteva zile, voi conduce Moldova tot așa cum Putin conduce Rusia, vă asigur.” Conform ziaristei rusoaice Anna Nemtsova, liniștit, dar ferm, Dodon a mai adăugat: „În anarhia curentă pe care o vedem în jur, Moldova are nevoie de un pumn de fier, o puternică verticală a puterii”.

O analiză atentă a programului Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (vezi aici), condus de fariseul Dodon înainte de a ajunge președinte la sfârșitul anului 2016, când a câștigat în turul doi cu 52,11% din voturi, după o campanie plină de minciuni și calomnii împotriva fostei ministre a educației Maia Sandu, indică tendințe autoritare. Partidul dorește să interzică educația sexuală, precum și predarea în școli și în universități dintr-un punct de vedere național(ist); socialiștii nu cred în libertatea academică și nu pot tolera critica imperialismului rus. Ei vor ca instituțiile mass-media să „beneficieze” de un consiliu cetățenesc care să le garanteze „moralitatea” (adică să le cenzureze). Occidentul este prezentat ca imperialist și corupt, în timp ce Rusia este prezentată într-o lumină pozitivă, ca și, în general, fosta Uniune Sovietică. Natural, se amenință cu exproprierea unor firme. Se promite un stat social ca în Belarus, nu ceva stil vest european. În concluzie, programul cu tendințe autoritare al partidului este suficient de consistent cu dorința lui Dodon, discutată mai sus, de a deveni dictator al Republicii Moldova.

Dr. Ionaş Aurelian Rus
Associate Professor of Political Science
University of Cincinnati Blue Ash College, U.S.A.