Actualitate

Dosarul ”VENIN DE VIPERĂ”. O altă înscenare?

Conform investigației realizate de deschide.md, cazul din jurul grandioasei confiscări a mai mult de 9 mii de fiole cu venin de viperă stârnește foarte multe întrebări ce referire la veridicitatea acestuia. Citiți mai jos ce au descoperit jurnaliștii din cadrul deschide.md:

„Tot mai multe întrebări fără răspuns apar în cazul ”Venin de Viperă”, prezentat cu mare tam-tam de conducerea IGP, la data de 17 iunie. După ce, pe data de 19 iunie anul curent, portalul deschide.md a prezentat o investigație care scoate la lumină o primă enigmă în dosar (mașina folosită de contrabandiști nu a fost confiscată, ca și corp delict), azi revenim cu esența întregii afaceri: ce conțin de fapt fiolele confiscate. La această oră, nici măcar procurorul care instrumentează dosarul NU ȘTIE !

Contactat telefonic, procurorul Corneliu Popescu, a declarat pentru portalul deschide.md că organele de anchetă PRESUPUN că în cele 9 105 de fiole pe care le-au găsit polițiștii ar fi venin de viperă.

Presupunem și bănuim în baza unei informații că în fiole ar fi venin de viperă, dar despre aceasta se va putea vorbi mai detailat după ce vor fi prezentate expertizile de laborator specializate. Nu vă putem spunem unde și de cine vor fi făcute expertizile de laborator a substanței cristalizate, deoarece asta ar putea prejudicia anchetei, a adăugat procurorul.

Întrebat de ce mașina în care au fost găsite fiolele nu a fost reținută ca probă în dosar, procurorul a declarat că, din cauză că proprietarul nu se afla în automobilul, organele de anchetă nu au avut temei să o sechestreze, pentru noi au fost mai importante persoanele și marfa din automobil, susține Popescu.

Reporterii deschide.md au consultat un specialist în comercializarea și producerea veninului de viperă, care a solicitat să-i fie păstrat anonimatul.

Acesta a fost printre primii oameni din Republica Moldova care au avut permis legal de comercializare și producere a produselor medicamentoase pe bază de venin de viperă. Dar, după un atentat la viața sa și furtul a 5 kg de venin, s-a retras din activitate.
Specialistul susține că unul dintre reținuții din dosarul "Venin de viperă" l-a contactat pentru a se sfătui și chiar încercat să-i vândă o parte din ”venin”.

Când unul dintre cei reținuți mi s-a adresat pentru a afla dacă este sau nu această substanță cristalizată venin de viperă, i-am zis că nu pot fi sigur de aceasta. Mai mult, nu aveau niciun permis de certificare a mărfii, iar substanța care se afla în fiolă părea să fie venin de proastă calitate, de la o specie de viperă asiatică. Un cumpărărtor de venin de viperă nu va veni niciodată în Republica Moldova după marfă, iar cumpărătorii locali ar putea fi mai degrabă interlopi sau polițiști sub acoperire, susține B.U.

Nu este exclus că ar putea fi orice altă substanță cristalizată pusă în fiolă, la orice turnător de sticlă poți face asemenea tuburi care pot fi umplute cu diferite substanțe care s-ar asemăna cu veninul de viperă, la noi nu sunt specialiști și nici tehnică specială pentru determina originea substanței. Toate analizele se fac la un laborator în București dar nici acolo nu pot fi sigure, deoarece este specializat mai mult pe veninul de albină. Un laborator bun pentru identificarea unei asemenea substanțe se află la Stokholm, a mai adăugat B.U.

Fiolele care apar în imaginile operative ale celor de la IGP seamănă izbitor cu cele destinate unui dispozitiv militar de producție sovietică (ВПХР). Dispozitivul este conceput pentru a determina, cu ajutorul unor fiole cu receptivi, diferiți agenți chimici: fosgen, acid cianhidric, difosgenă, cianură dar și alte gaze otrăvitoare care se pot afla în aer, sol şi pe tehnica militară.

Astfel de dispozitive sunt încă în dotarea Serviciilor Situații Excepționale și Protecției Civile dar și la unele unități militare din Republica Moldova. Aici este cazul să reamintim că unul dintre cei implicați în dosar, un militar, a fost reținut pe teritoriul Regimentului de rachete din Durlești. Este vorba despre Tudor Colun, șeful depozitului regimentului.

Fiolele care conțin receptivi destinați pentru identificarea fiecărui tip de substanță toxică se păstrează în tuburi de sticlă care sunt marcate cu diferite cerculețe multicolore pentru fiecare gaz aparte.

În fotografiile și materialul video prezentat de IGP apar fiole asemănătoare cu cele pentru dispozitivul (ВПХР), însemnate cu 3 cerculețe galbene, 3 cerculețe albe și un cerculeț galben. Potrivit instrucțiunilor de specialitate, în tubul cu un singur cerculeț galben sunt indicatori pentru gazul IPRIT, în cel cu 3 cerculețe galbene sunt indicatori pentru LIUZIT, iar în cel cu 3 cerculețe albe sunt indicatori pentru FOSGEN.

Specialiști consultați de reporterul deschide.md, au confirmat asemănarea izbitoare dintre fiolele dosarului "Venin de Viperă" și fiolele cu receptivi destinate dispozitivului ВПХР. Mai mult, astfel de fiole, în cantități mari, se găsesc la Regimentul de geniști de la Nemurești dar și în depozitul Geniu-Chimic din cadrul Regimentului de rachete Antiaeriene.

Nota redacției: Spectacolul organizat de IGP și Procuratura Generală ne face să credem că de fapt operațiunea „venin de viperă” a fost făcută pentru a distrage atenția societății de la cazurile criminale care au avut loc în ultima vreme.

Mai ales de la cazul jafului armat de acum câteva săptămâni din parcarea unui centru comercial din sectorul Râșcani al capitalei.
La fel a fost și în cazul dosarelor răsunătoare "Uraniu-2010", și ”Uraniu 2011” de care nu s-a mai auzit nimic. Straniu că și în cazul ”Uraniu” la fel ca în cazul ”Venin de Viperă” sunt implicați oameni din cadrul sistemului polițienesc.

De aceeași părere sunt și unii polițiști cu experiență, care susțin că deseori se recurge la astfel de stratageme pentru a distrage atenția opiniei publice de la unele cazuri de răsunet.

Reamintim că cei 6 reținuți dintre care 2 sunt militari iar ceilalți patru sunt angajați și foști angajați ai subdiviziunilor inspectoratului General de Poliție.

Doi dintre cei reținuți sunt, Tudor Colun, șeful depozitului Geniu-Chimic din cadrul Regimentului de rachete Antiaeriene, și Valeriu Rusu fost angajat al MAI, în prezent inspector de pază la Piața Avicolă din Chișinău care au fost reținuți pentru 72 de ore la izolatorul Direcției Municipale de Poliție, iar ceialalți patru, Fediuc Andrei, Malenchii Andrian , Istrati Lilian, și Popa Maxim, au fost duși de către procurori în izolatorul Centrului Național Anticorupție.

Fediuc Andrei este comandant de echipă în cadrul Brigăzii cu Destinație Specială Fulger, iar Istrati Lilian este polițist operativ în cadrul aceleiași subdiviziuni a IGP.

Reprezentanții IGP susțin că polițiștii reținuți sunt foști angajați fără a preciza dacă au fost condamnați înainte sau după reținere.
Trei dintre persoanele reţinute, potrivit deciziei de ieri a Judecătoriei Centru, la cererea procurorilor, vor sta în arest la domiciliu. Unul din cei eliberați în arest la domiciliu este chiar Tudor Colun, șeful depozitului Geniu-Chimic din cadrul Regimentului de rachete Antiaeriene.
Redacția deschide.md continuă investigația dosarului ”VENIN de VIPERĂ” și vom reveni săptămâna viitoare cu alte detalii.”

Sursa: deschide.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *