După ce Maia Sandu i-a urat succes lui Putin, rușii acuză RM de acțiuni distructive și iresponsabile / LINGUȘIRI fără FOLOS

publicat în Criza pe 17 Iunie 2021, 07:25

O nouă dovadă că lingușirile și „felicitările” adresate lui Vladimir Putin nu vor schimba cu nimic realitatea. Federația Rusă este dușmanul strategic al R. Moldova, iar politicenii care refuză să spun răspicat acest lucru de dragul unor voturi, vor ajunge mai devreme sau mai târziu acolo unde le este locul - la groapa de gunoi a istoriei.

Duma de Stat din Federația Rusă denunță acțiunile Republicii Moldova și ale Ucrainei în raport cu Transnistria. Duma de Stat cere Guvernului rus să intensifice colaborarea socială și economică cu regiunea transnistreană și să consolideze prezența rusă în regiune pe mai multe segmente.

„Duma de Stat consideră inacceptabile orice declarații și acțiuni distructive și iresponsabile ale autorităților din Republica Moldova și Ucraina, ce au drept scop subminarea actualului format al operațiunii de pacificare, condamnă recurgerea la blocaje împotriva Transnistriei și la măsuri restrictive și declară că este necesar deblocarea cât mai rapidă a procesului de negocieri pentru reglementarea conflictului moldo-transnistrean la toate nivelurile”, se arată în textul declarației.

Documentul face referire în special la planurile Chișinăului și a Kievului de a permite spre trafic internațional doar acele mijloace de transport din regiunea transnistreană care au numere de înmatriculare de model neutru, dar și la instituirea, începând cu 11 iulie curent, a etapei finale de control comun moldo-ucrainean la punctul de trecere „Cuciurgan”. Acest lucru, potrivit parlamentarilor ruși, ar avea drept consecință limitarea bruscă a activității economice externe a Transnistriei.

În document se mai spune că „Toți trebuie să fie conștienți de faptul că Federația Rusă, în calitate de garant al reglementării conflictului transnistrean, a păcii și liniștii pe ambele maluri ale Nistrului nu va permite ca cetățenii și conaționalii săi să fie îngenuncheați”.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, la cea de-a doua etapă, colaboratorii Serviciului Vamal şi ai Poliţiei de Frontieră, împreună cu structurile ucrainene de profil, vor efectua controlul în comun asupra traficului de bunuri, atât la export, cât şi la import, precum şi al mijloacelor de transport şi al persoanelor fizice. Agenţilor economici şi persoanelor fizice din regiunea transnistreană nu le vor fi impuse restricţii sau interdicţii care ar schimba procedurile existente de trecere a frontierei.