Ei sparg indiferenţa şi dăruiesc zâmbete celor îndureraţi…

publicat în Actualitate pe 10 Septembrie 2011, 05:35

E bine să îţi pese de nenorocirea cuiva, dar e mai bine să vii în ajutorul unei asemenea persoane. 

Astfel gândesc şi adolescenţii pe care i-am cunoscut în această vară, când încercau să adune de la trecători donaţii pentru o grădiniţă din capitală, în timp ce mulţi dintre noi profitam din plin de vacanţă. Ulterior, am aflat că sunt voluntari ai ONG-ului „Spark the Wave”, iar povestea succesului lor e demnă de a fi cunoscută.

Organizaţia Spark the Wave (în traducere din engleză: Sparge valul) a ajuns în R. Moldova datorită lui Alexandru Chiriac, un tânăr activist care a dorit să creeze aici un program de ajutorare a persoanelor nevoiaşe similar cu cel din SUA. În trei ani, de când STW a ajuns în Moldova, tânăra echipă şi-a creat o imagine frumoasă în inimile oamenilor pentru care orice gest de caritate contează. A reuşit să aducă zâmbetul pe chipul copiilor de la Şcoala-internat Glinoie, din raionul transnistrean Slobozia, şi pe al celor de la grădiniţa din satul Lupa-Recea, Străşeni, au colectat rechizite pentru şcolarii din satul Obileni, Hânceşti, care au suferit în urma inundaţiilor, au ajutat la amenajarea terenului sportiv la şcoala din Ivancea, Orhei, şi au organizat la Bălţi o campanie de donare a sângelui.

Aduc fericirea printre copiii posomorâţi

În cadrul unei tabere de vară din acest an, tinerii voluntari au reuşit să se împrietenească cu copiii de la Centrul de reabilitare socială „Casa Gavroche”. Adolescenţii au petrecut aici două zile de dispoziţie bună. În prima zi, ei au delectat copiii cu diverse activităţi de cunoaştere, ateliere de artă, pictură şi lecţii de dans. Micuţii au confecţionat ilustrate, şi-au desenat tatuaje improvizate şi s-au bucurat de atenţia oaspeţilor. „Nu e neapărat ca un voluntar să vină cu donaţii băneşti sau materiale. E destul să dai doar din timpul şi atenţia ta pentru a primi ca răsplată un zâmbet de copil”, ne-a mărturisit una dintre voluntare - Victoria Şeremet, organizator al programului. A doua zi, tinerii, înarmaţi cu sacoşe, perii şi cutii de vopsea, şi-au unit eforturile cu cei 20 de copii şi au renovat terenul de joacă de la Centru – au vopsit căsuţele de joacă, balansoarul, au văruit copacii şi au curăţat gunoiul din regiune. Voinţă, organizare, timp şi bună dispoziţie – iată de ce a fost nevoie pentru ca chipurile celor 20 de copii să se lumineze.

Ajutor pentru familia Jalbă

O altă destinaţie a acţiunilor de voluntariat a fost familia Jalbă din satul Roşcani, raionul Străşeni, formată din 11 membri. Tatăl, Victor Jalbă, este şomer, mama, Elena, e invalidă de gradul II, iar doi dintre copii sunt bolnavi. Ilie, în vârstă de 12 ani, are asteoblastaclastom (cancer la oase). Lilian, de 16 ani, are poliartrită reumatică şi este invalid de gr. I. Cei nouă copii sunt foarte talentaţi - cântă la pian, chitară, acordeon, nai -, dar dragostea pentru muzică le este înăbuşită de nevoile de zi cu zi, de sărăcia în care trăiesc. Receptivi la durerea familiei Jalbă, 22 de voluntari şi 12 organizatori ai programului de voluntariat, în cooperare cu organizaţia „Interacţiune” din Tiraspol, au colectat donaţii timp de două luni, renunţând la vacanţă, la băile de soare. La capătul acţiunii, tinerii au adus în casa familiei vreo 20 de cutii de rechizite şcolare, jucării, îmbrăcăminte şi obiecte de uz casnic. Combinatul Poligrafic le-a oferit rechizite şcolare şi manuale, iar SA „Franzeluţa” a dăruit copiilor dulciuri şi produse de panificaţie. Marea surpriză pentru familie a fost un frigider pe care echipa de voluntari l-a procurat din banii colectaţi. „Ne-am bucurat mai ales de frigider, că un aveam aşa ceva. Dar şi rechizitele şcolare ne sunt de mare folos la început de nou an şcolar”, ne-a mărturisit Elena Jalbă cu emoţii în glas, exprimându-şi recunoştinţa faţă de tinerii care le-au sărit în ajutor.

Un program pentru adolescenţi

În cadrul programului de voluntariat se pot implica adolescenţi din toate raioanele republicii care cunosc limba engleză, au vârsta cuprinsă între 13 şi 18 ani şi dorinţa de a-i ajuta pe cei cărora soarta le-a răpit clipele de fericire. La întrebarea de ce există această limită de vârstă, Olga Bogdan, directoarea operaţională, ne spune că unul din scopurile programului este „familiarizarea adolescentului cu acţiunile de voluntariat anume la vârsta când încă nu au apărut alte griji în viaţa lui şi are timp pentru a învăţa, în cadrul cursurilor de vară, cum se face un bine.

Elena Strechie, o adolescentă, absolventă a programului STW, susţine că cursurile i-au deschis o uşă spre viitor, iar tabăra i-a schimbat mentalitatea, ea fiind acum „o tânără căreia îi pasă de viitorul ţării sale”.

Deşi tabăra de vară a fost deja închisă, misiunea ei continuă prin cele cinci proiecte programate de participanţi. Cinci echipe continuă sensibilizarea societăţii faţă de oamenii care sunt mai trişti ca noi. O fac prin intermediul reţelelor de socializare, prin aplicarea de tatuaje, prin cuvânt şi muzică. Printre acei circa 600 de nevoiaşi care vor beneficia de ajutorul voluntarilor în această toamnă se numără familia Cartire, cu 15 copii, micuţii cu dizabilităţi de la Grădiniţa nr. 135 din Chişinău, Şcoala-internat pentru copii cu dizabilităţi din Hânceşti, Centrul de plasament „Curcubeul Speranţei” din Vadul lui Vodă şi familia nevoiaşă Sandu, fără tată, dar cu şase copii, dintre care patru sunt adoptaţi…

„E foarte bine ce fac aceşti tineri voluntari. Chiar Sfânta Scriptură spune că asemenea donaţii le pui în mâna lui Dumnezeu”, consideră mătuşa Valentina, o creştină care admira străduinţele adolescenţilor de a aduna bani cu ajutorul cântecelor de vioară şi chitară într-un parc din capitală.

Ludmila Popescu,
stagiară la TIMPUL