Actualitate

Eidman: Cât de util îi va fi Trump lui Putin?

Și problema nu e atat dependenta economia Rusiei de tehnologiile occidentale. Pur si simplu, elita lui Putin traieste „în două case”. Aproape fiecare mare șef de intreprindere, administratie publica, cultura, sport, vedete au active imobiliare și conturi în Occident. Acolo ei se odihnesc, acolo isi dau copiii la scoala. „Krîm naș” (slogan care se traduce prin ”Crimeea e a noastra!”) este pentru populație. Dar elita pledeaza pentru – „London naș”, „Courchevel naș”, „Sardinia nașa”, și de ce nu – „Panama nașa”, scrie intr-un comentariu pentru DW, publicistul si scriitorul Igor Eidman (Igor Eydman).

Izolarea de Occident, înăsprirea sancțiunilor – este o amenințare mult prea gravă la adresa Kremlinului. Cu toate acestea, Putin nu are de gand sa-și schimbe politica. Același Lavrov spunea că Rusia nu este mulțumită cu situația în care, în schimbul cooperării, „noi” ar trebui „să fim la fel ca ei”, să acceptam „atitudinea occidentală față de drepturile omului”, deoarece „este contrar fundamentelor culturii noastre”. Într-o situație în care autoritățile ruse, se tem de izolare pe de o parte, iar pe de altă parte nu doresc să se conformeze normelor culturale și juridice acceptate în lumea occidentală, le ramane o singură solutie – sa schimbe Occidentul dupa calapodul rusesc, afirma Igor Eidman.

Pe ce pariaza Putin?

Situația politica mondială este favorabilă acestei intenții. Cultura politică tolerantă și umanistă este în criză. Valul de populism de dreapta din țările occidentale are foarte multe în comun cu putinismul, inclusiv abandonarea tradiției politice liberale și încălcarea regulilor nescrise ale corectitudinii politice. Până nu demult, aceste atitudini și le puteau permite doar politicieni marginalizați. Acum, ele sunt predicate de concurenți cu sanse reale pentru cea mai înaltă funcție publică, gen austriacul Hofer, sau americanul Trump, scrie autorul.Putin

Politica autorităților ruse ajuta la creșterea popularității acestor forțe. Încălcarea de catre Rusia a normelor legale internaționale demonstrează alegătorilor occidentali ca, în lumea modernă, ca și în urmă ca o sută de ani, are dreptate cel puternic. Prin urmare, trebuie să voteze pentru propriile „personalități puternice” care ne pot proteja împotriva amenințărilor din „exterior”. Kremlinul prezintă un exemplu seducător al revenirii la moralitatea politică „hottentota” (bine e când eu îmi mănânc vecinul, rău e cand vecinul ma mănâncă pe mine), la naționalism, cultul conducatorilor militari și al forței în politică. Într-o lume în care există presedintele Putin, candidatul Trump are o șansă mai mare de succes, afirma Eidman.

Autoritățile ruse în mod activ încearcă să folosească valul de populism de dreapta pentru a schimba lumea conform cu practicile lor criminale. Pentru a face acest lucru ei corup elita politică și de afaceri occidentala, cumpara media, intelectuali, publiciștii. Kremlinul pare să viseze la o lume in care presedintii Putin, Trump, Marine Le Pen și cancelarul Frauke Petry ar fi discutat la masa cu liderii chinezi cu privire la împărțirea lumii în sfere de influență.

Ia uite cine vine

Nu intamplator Putin și Trump își fac reciproc complimente. Au multe lucruri in comun. Și unul si altul sunt spirjiniti de oameni care nu accepta ideile umanismului și toleranței, despre care se credea ca sunt ferm înrădăcinate în cultura occidentală. Susținătorul tipic al lui Trump este bărbatul alb, de vârstă mijlocie, fără studii superioare, cu venit mediu sau puțin sub nivelul venitului mediu. Astfel de oameni își exprima cel mai des nemulțumirea împotriva minorităților rasiale și a imigranților.

Atitudini similare prevalează și în rândul suporterilor lui Putin. Numai că, în Rusia, ele sunt răspândite în întreaga societate. Jumătate dintre ruși într-o oarecare măsură împărtășesc teza „Rusia – pentru ruși”, doar un sfert consideră că NU ar trebui să existe restricții cu privire la șederea în Rusia a strainilor de alta nationalitate.

Judecând după declarațiile susținătorilor lui Putin și Trump pe rețelele sociale, mulți exprima neîncrederea față de reprezentanții altor culturi și rase; dispretuiesc minoritățile sexuale, se exprima sexist fata de femei; sunt convinsi de superioritatea propiei rase, națională ori religioasă. Psihologii îi numesc ăe acești oameni personalitati autoritare.

Putin contra ”American Putin”

Cu toate acestea, e puțin probabil ca Trump și Putin sa fie prieteni, crede autorul. Miliardarul a declarat că va construi cu Rusia o relație bazata pe poziție de forta și chiar a spus ca va da ordin sa se doboare avioane militare rusesti care efectueaza manevre periculoase în apropierea US Air Force.AVION RUSESC

Liberalul Obama este foarte departe de astfel de atitudini. Trump însă, dacă ajunge la putere, ar putea pur și simplu sa faca implinite visele cele mai teribile ale președintelui rus. Si asta tocmai pentru că are multe în comun cu Putin. Proprietarul Kremlinului se va trezi ca are in fata sa un alt conducator ”ura-patriot” ostentativ, care va lucra asiduu pentru conturarea imaginii sale de lider puternic, cum este el însuși. De la ambii președinți alegătorii vor aștepta decizii brutale, dure. Donald Trump va incepe la modul serios sa faca cu Vladimir Putin jocuri militar-patriotice, dovedind cine este adevaratul sef al lumii. Pentru Rusia, cu economie slabă și potențial militar incomparabil cu cel al SUA, finalul acestor jocuri va fi în mod inevitabil foarte trist, este convins Igor Eidman. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *