„Eu vreau și pot” – o campanie ce promovează angajarea tinerilor cu nevoi speciale

Coordonatoarea pe comunicare din cadrul Asociației Obștești „Centrul Media pentru Tineri”, coorganizator al campaniei, Alina Găină, a declarat, într-o conferinţă de presă la IPN, că vor fi promovate mai multe materiale media, iar în toamnă va avea loc şi un forum, unde tinerii cu dizabilități vor povesti despre experiențele lor de angajare. Cu ocazia lansării campaniei, a fost prezentat şi un spot în care persoanele cu dizabilități vorbesc despre dreptul la muncă. În acest context, Alina Găină a spus că unele persoane obțin mai ușor un loc de muncă, în timp ce tinerii cu nevoi speciale trebuie să treacă prin mai multe etape până la găsirea unui loc de muncă.
Maricica Răileanu, reprezentanta Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), care susține desfășurarea campaniei, a menționat că persoanele cu dizabilități care se adresează la ANOFM primesc suport la angajare, ghidare în carieră, cursuri de formare profesională, dar şi o indemnizație pe perioada căutării unui loc de muncă. Persoanele cu dizabilități sunt angajate în câmpul muncii conform pregătirii profesionale şi a capacităților lor de muncă, cât şi în baza recomandărilor din programul individual de reabilitare şi de incluziune socială. La fel, se ţine cont de recomandările de muncă emise de Consiliul Naţional pentru determinarea dizabilităţii şi capacităţii de muncă.
Pe parcursul anului trecut, 800 de persoane cu dizabilități au fost înregistrate cu statut de şomer, iar 45% au fost ajutate să se angajeze în câmpul muncii. De la începutul anului curent, la ANOFM s-au adresat 175 de persoane cu dizabilităţi, iar 37% dintre acestea deja au fost angajate. Locurile de muncă solicitate sunt cele necalificate, cum ar fi: bucătar, lăcătuş, conducător auto, vânzător etc.
Campania „Eu vreau și pot” este inițiată de AO „Centrul Media pentru Tineri” și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități, cu susținerea IM Swedish Development Partner.