Economie

Exemplu pentru Chișinău! De ce Moldova nu cere despăgubiri de la ruși? Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari

Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă, dar ca răspuns la această solicitare, ministrul de Externe, Annalena Baerbock a plecat într-o vizită la Varșovia unde a discutat și această problemă cu omologul ei polonez. Cererea oficială trimisă la Berlin vine în urma unei acțiuni declanșate în parlament de formațiunea aflată la conducere în Polonia, Partidul Lege și Justiție.

La împlinirea a 83 de ani de la declanșarea celui de Al Doilea Război Mondial, prin invadarea Poloniei de către Germania nazistă, la 1 septembrie 1939, liderii Partidului Lege și Justiție, formațiunea de guvernământ de la Varșovia, au declarat că statul polonez va cere Germaniei compensații de război evaluate la 1,3 trilioane de dolari. Evaluarea a fost făcută în cadrul unui raport efectuat de o comisie parlamentară înființată în acest scop. Ulterior, o moțiune parlamentară care susține solicitarea despăgubirilor de război a trecut cu o largă majoritate în legislativul de la Varșovia.

Guvernul federal de la Berlin a respins în mod ferm ideea acordării acestor despăgubiri de război, considerând chestiunea definitiv rezolvată prin declarația autorităților comuniste poloneze din 1953 prin care renunță la compensații. Cancelarul Olaf Scholz a susținut același lucru, afirmând că problema a fost rezolvată din punctul de vedere al dreptului internațional. Poziția Germaniei a stârnit critici din partea politicienilor polonezi, care consideră că Olaf Scholz face o mare greșeală.

TIMPUL amintește că Letonia, o țară similară ca dimensiuni cu R. Moldova, a calculat că prejudiciul cauzat de ocupația sovietică se duce la 185 de miliarde de euro. Pe lângă prejudiciile cauzate de ocupația sovietică, R. Moldova poate invoca și pagubele create economiei ca urmare a ocupării Transnistriei, care conform unor calcule mai vechi ar sări de 20 de miliarde de euro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. ”…chestiunea definitiv rezolvată prin declarația autorităților comuniste poloneze din 1953 prin care renunță la compensații.” Ha-ha. Dar cât de real reprezentau poporul polon acele autorități instalate de ruși ?

  2. Ideea e geniala! Sunt absolut convins ca rusii se vor grabi sa puna Moldovei 200 trilioane pe cont! Nu, serios, ce tampenii sunt astea? Pai atunci sa plateasca si Anglia tuturor coloniilor cat au distrus si furat sute de ani, sau Franta, sau Spania, care a macelarit milioane de indigeni, sau Portugalia! Portugalia, care de altminteri este inventatoarea sclavagismului, inceput pe la 1500 si terminat 300 de ani mai tarziu. Sau ce e cu Belgia, care a pangarit bestial populatia din Congo pe la 1900? La urma urmei si polonezii au luat ce au putut cat au putut – vezi timpurile lui Stefan cel Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *