Actualitate

Expert: Înviorarea procesului de creditare din 2018 marchează finalizarea crizei bancare care a durat cinci ani

“Înviorarea procesului de creditare din 2018 marchează finalizarea crizei bancare care a durat cinci ani”, a scris Veaceslav Ioniţă.
Expertul atrage atenția că, în urma crizei bancare din 2014, cel mai mult a fost afectat procesul de creditare.

”Astfel, până în februarie 2018, volumul total de credite din sistemul bancar a cunoscut o scădere constantă, exclusiv în baza reducerii de credite oferite agenților economici. Volumul total de credite s-a redus cu 14,8 miliarde lei, de la 47,2 miliarde lei de la mijlocul anului 2014 până la 32,1 miliarde lei începutul 2018. Această cădere se datorează exclusiv reducerii volumului de credite oferit agenților economici. Pe toată această perioadă creditarea persoanelor fizice nu a avut de suferit. Însă acum asistăm la o înviorare a procesului de credite, care a crescut în 2018 cu 3,4 miliarde lei, dintre care mai mult de jumătate din această creștere revine unei singure bănci MAIB, care și-a majorat portofoliul de credite cu 1,8 miliarde lei”, explică Veaceslav Ioniță

Expertul citat anticipează o îmbunătăţire, în anul 2019, a raportului de credite raportat la PIB şi a raportului credite/depozite.

“În 2019 anticipăm o îmbunătățire a raportului credite raportat la PIB și a raportului credite/depozite. Acest fapt va permite BNM să relaxeze politica monetară și să reducă rezervele obligatorii care pentru ultima jumătate de an sunt la nivelul record de la independență – 42,5%”, mai scrie Ioniţă.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *