Expert ucrainean: „Rușii nu au de gând să plece din Transnistria”

În cadrul unei conferințe organizate de Centrul de Informare și Documentare NATO ați vorbit despre tehnologia soft-power implementată de către Federația Rusă în țările Visegrad. Ne explicați cum funcționează acest soft-power?
Alături de un coleg de la Centru am vizitat cele patru state din grupul Visegrad (Slovacia, Cehia, Polonia, Ungaria). Există un șir de centre similare care cercetează conexiunea dintre mișcările radicale de dreapta și Kremlinul. Situația e foarte îngrijorătoare în Slovacia. Rușii își fac de cap acolo cum vor ei. Nimeni nu se implică, nici la nivelul blocului militar. Funcționează anumite cercuri paramilitare care promovează ideile panslavismului, iar liderii acestora au fost formați în anii 2012-2013 în cluburile patriotice bisericești din Rusia. Se ocupau cu recrutarea. Cel puțin 16 persoane din Slovacia au fost depistate în Donbas de partea separatiștilor. Ei deschid diferite centre culturale, un fel de ambasade convenționale ale „Novorossiei”. Instructorii acestor cluburi sunt instructori din cadrul GRU (Directoratul principal de spionaj al Rusiei). Există un locotenent pe numele Zorin – el i-a vizitat personal. Aceste asociații nu sunt înregistrate nicăieri, unii membri duc ore despre panslavism.
Pentru noi este clar întregul buchet de probleme cu polonezii, cu ungurii tot ne este clar, în Cehia toate aceste structuri prorusești sunt fugărite în toate părțile.
Un alt exemplu este Catalonia. Paradoxul este că toate aceste procese au loc în pofida Kremlinului, chestiunea independenței coace de foarte mult timp. A apărut însă o armată de boți din Rusia care au început să susțină separatismul și să publice aceste mesaje online. Însă liderii din regiune se distanțează de Kremlin și nu vor să aibă nicio conexiune cu acești oameni.
Citiți interviul integral pe moldnova.eu