Istorie

FOTO Cum arată un bilet de vaccinare din România anului 1906

Din păcate, descoperirea unui tratament pentru orice tip de boală necesită timp și bani. Cu toate acestea, noile tehnologii permit oamenilor de știință să avanseze mai repede cu cercetările și, astfel, să scoată pe piață diferite vaccinuri. Așa este și cazul diferitelor tipuri de vaccinuri împotriva coronavirusului, dezvoltate mai repede decât era cunoscut până acum.

Așa cum este normal, vaccinarea presupune o injecție banală, însă pentru dezvoltarea ei este nevoie de multă cercetare pentru a avea o eficiență cât mai ridicată și efecte secundare cât mai puține și mai mici. Teama de a nu se îmbolnăvi face ca multe persoane să refuze vaccinarea, care ar putea să le salveze viața de la infectarea cu un virus mortal.

Vaccinul, considerat cea mai mare descoperire a omenirii
Majoritatea oamenilor de știință consideră că dezvoltarea vaccinurilor este cea mai mare descoperire a umanității. Fără ele, lumea ar muri de boli grave de la vârste fragede, așa cum se întâmpla în trecut. Apariția vaccinurilor a dus la eradicarea multor boli grave, precum: variola, hepatita B, hepatita C etc.

Foto: Bogdan Radian

Cu toate acestea, multe persoane sunt reticente atunci când vine vorba să fie vaccinate. Însă, cei care aleg să aibă încredere în medicina modernă pot avea o viață mai liniștită, știind că nu se pot infecta cu un anumit virus. Așa a fost și cazul unei fetițe care a fost vaccinată în anul 1906. Aceasta a trăit până la vârsta de 85 de ani, având o familie numeroasă.

Fetița a fost vaccinată la Pitești și reprezintă dovada că un vaccin te poate feri de o boală gravă. Un strănepot de-al fetiței a postat pe Facebook dovada vaccinării străbunicii sale. Potrivit specialiștilor în sănătate, organismul uman este unul firav și are nevoie de ajutor din partea medicinei pentru a funcționa corect.

Cum arăta România în 1906?
În anul 1906, România era o țară divizată. Regele Carol I, încerca pe toate fronturile să reușească Marea Unire, care a avut loc în anul 1918, după terminarea Primului Război Mondial. Vremurile au fost grele, însă dorința românilor de unitate a fost mai puternică.

Ce este un vaccin?
Un vaccin este un produs medicamentos biologic, care este introdus în organism pentru a asigura imunitate în fața unui anumit tip de virus. Vaccinurile pot conține agentul patogen întreg, atenuat sau dezactivat. Protecția imunologică se instalează după un interval de timp variabil de la inoculare (săptămâni, luni), în funcție de vaccin, și este de lungă durată (ani).

Medicina modernă a avansat foarte mult în ultimii ani, iar multe dintre vaccinurile produse în prezent se bazează pe o altă tehnologie. De exemplu, vaccinurile de la Pfizer și Moderna, împotriva coronavirusului, sunt de tip ARNm. Acestea înmulțesc proteinele individuale din celulele umane, care sunt tipice pentru virus. Corpul răspunde prin producerea unei reacții imune.

shtiu.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *