Friptură de miel la cuptor

publicat în Culinar.md pe 29 Aprilie 2021, 06:20

Masa din prima zi de Paşti este un prilej de reunire a familiei, decurgând după un adevărat ritual. 

De pe masa de Paşti nu pot lipsi: ouăle roşii, caşul de oaie, salata cu ceapă verde şi ridichi, drobul şi friptura de miel, pasca umplută cu brânză sau smântână şi, mai nou, cu ciocolată.

Ingrediente - carne de miel

- piper, sare, boia dulce
- untdelemn sau untură
- trei-patru căţei de usturoi
- cartofi
- salată verde
- ceapă, cimbru

Mod de preparare

Pentru friptura de Paşte, partea cea mai bună este piciorul din spate până la rinichi. Carnea, neudată, se pârleşte la flacără, ca să se ardă firele de păr. Carnea de miel scade mult la fript, cu osul îşi va păstra mai bine forma. Bucata de carne se aşază într-o tavă sau cratiţă potrivită cu mărimea ei pentru a nu rămâne loc liber în jur (altfel se va arde sosul), se presară cu un vârf de cuţit piper şi un vârf de cuţit boia dulce de ardei (care se întinde cu mâna la suprafaţă), ca să se rumenească frumos, apoi se unge bine cu untură de porc sau cu untdelemn. Tava se introduce în cuptorul bine încins, unde se lasă circa 20 de minute, până când se rumeneşte puţin, apoi se presară cu puţină sare fină şi în cratiţă se adaugă trei-patru linguri de apă. Din când în când, carnea se întoarce, ca să se rumenească uniform, stropindu-se de fiecare dată cu sosul din tavă, care se completează cu apă cât este necesar ca să nu se ardă. După ce s-a rumenit puţin, carnea se acoperă, ca să rămână mai suculentă. Se frige aproximativ o oră și jumătate. Când este gata, se pun în sos trei-patru căţei de usturoi, tăiaţi în felii şi cu acest sos se stropeşte bine friptura; astfel, usturoiul aromează mai intens. Se serveşte cu salată de cartofi preparată cu ceapă, cu salată verde, cu cartofi prăjiţi sau piure, după gustul fiecăruia. Cartofii se pot prăji chiar în grăsimea în care s-a fript carnea. La final puteţi presăra peste friptura frunzuliţe de cimbru. O salată proaspătă cu ceapă verde şi mărar va da o savoare deosebită fripturii de miel.

Paşte fericit!