Actualitate

Germania discută cu aliații despre trimiterea de sisteme Patriot în Ucraina. NATO nu se opune

Autoritățile de la Berlin au afirmat vineri, 25 noiembrie, că discută cu aliaţii din NATO propunerea Poloniei ca sisteme de apărare antiaeriană Patriot ale armatei germane să fie trimise în Ucraina, după ce secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a sugerat că NATO nu s-ar opune unei astfel de măsuri, transmite Reuters.

„Discutăm cu aliaţii noştri despre cum să gestionăm (…) sugestia Poloniei“, le-a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german reporterilor la Berlin.

Guvernul german a oferit Varşoviei sistemul Patriot pentru a contribui la securizarea spaţiului aerian polonez, după ce o rachetă a lovit teritoriul polonez săptămâna trecută, omorând două persoane. Ministrul Apărării de la Varșovia, Mariusz Blaszczak, a cerut însă ulterior Germaniei să trimită aceste unităţi de rachete Ucrainei.

Potrivit lui Stoltenberg, astfel de desfăşurări ar trebui să fie decizia statelor individuale, luând în considerare reguli pentru utilizatorii finali.

Deciziile specifice cu privire la sisteme specifice sunt decizii naţionale“, le-a spus el reporterilor, la Bruxelles.

Uneori există acorduri despre utilizatorii finali şi alte lucruri, aşa încât trebuie să se consulte cu alţi aliaţi. Dar, în cele din urmă, (decizia) trebuie luată de guvernele naţionale“, a adăugat el.

Sistemele Patriot sunt produse de compania americană Raytheon.

Răspunzând la întrebarea dacă NATO riscă să devină parte în conflict dacă trimite sisteme Patriot în Ucraina, Stoltenberg a amintit că aliaţii au livrat deja arme avansate Kievului, fără a trimite şi personal NATO aferent.

Aliaţii din NATO au putut deja să livreze Ucrainei diferite tipuri de sisteme avansate de apărare aeriană şi alte sisteme avansate precum HIMARS“, a afirmat Stoltenberg vineri, citat de dpa.

Modul în care s-a făcut este că, atunci când e nevoie de specialişti să opereze aceste sisteme, fie ele sisteme de apărare aeriană sau alte sisteme avansate de artilerie, ucrainenii au primit instruire într-o ţară NATO“, ceea ce s-ar putea face şi în cazul sistemelor Patriot, evitând desfăşurarea de personal NATO şi riscul de escaladare, a explicat el, citat de Reuters.

Referitor la acelaşi subiect, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a arătat că, „din punct de vedere militar, cel mai bine ar fi dacă ar fi amplasate în Ucraina pentru a proteja şi teritoriul polonez, atunci ar proteja atât Ucraina, cât şi Polonia cel mai eficient“. „Însă decizia revine părţii germane“, a adăugat el, într-o conferinţă de presă la Kaunas, în Lituania.

Șeful NATO: nu va exista „pace durabilă”, dacă Rusia câştigă în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat vineri că nu va exista o pace „durabilă”, dacă Rusia câştigă războiul din Ucraina şi a spus că ceea ce se întâmplă la masa negocierilor depinde de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă, motiv pentru care Alianţa va continua să fie alături de Ucraina, relatează „The Guardian”.

„NATO va continua să fie alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Nu vom da înapoi”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă susţinută înaintea reuniunii miniştrilor de externe din Alianţă care va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti.

El a anunţat că NATO îşi va spori ajutorul „neletal” pentru Ucraina. În ceea ce priveşte decizia de a trimite sau nu mai multe unităţi de apărare aeriană în Ucraina, aceasta aparţine statelor membre, este o decizie „naţională”, a precizat şeful NATO, în condiţiile în care Polonia ceruse Germaniei să trimită sistemele Patriot ale SUA în Ucraina.

„Multe războaie se încheie prin negocieri, dar ceea ce se întâmplă la masa negocierilor depinde de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă”, a spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a adăugat însă că nu va exista „pace durabilă”, dacă Rusia câştigă în Ucraina.

El a subliniat, de asemenea, că Finlanda şi Suedia trebuie să fie primite ca „membri cu drepturi depline” ai alianţei, în condiţiile în care Ungaria şi Turcia sunt singurele care nu au ratificat încă aderarea celor două state la NATO.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Germania se preface ca doreste sa ajute Ucraina militar. Sistemele antiracheta Patriot transferate in Polonia au interdictie de transfer in Ucraina. Probabil ca in mintea nemtilor e explicatia aia ca ucrainieniu vor lovi tinte civile din Ucraina, o idee tampita preluata de propaganda ruseasca dupa incidentul de langa granita Poloniei.
    Interesele economice ale Germaniei ar fi determinat o preferinta spre Rusia dar acum Germania si-ar dori o colaborare cu China care este marele castigator al acestui conflict.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *