Actualitate

Igor Popa a fost desemnat procuror al municipiului Chişinău

Câştigătorul a fost desemnat în şedinţa ordinară a Consiliului Superior al Procurorilor la care s-au adoptat mai multe decizii pe marginea concursurilor de numire în funcţii a unor procurori conducători.

Igor Popa a deţinut anterior funcţia de procuror al sectorului Râşcani al capitalei.

De asemenea, CSP a propus desemnarea lui Eduard Maşnic în funcţia de procuror al sectorului Buiucani al municipiului Chişinău, pentru al doilea mandat constituţional. Tot pentru al doilea mandat consecutiv au fost propuşi spre numire în funcţie Victor Comerzan, procuror al raionului Briceni, Ion Chistruga, procuror al raionului Edineţ, Valeriu Chitoraga, procuror al raionului Ialoveni, Mihail Vinogradov, procuror al raionului Ocniţa şi Serghei Cebotari – procuror al raionului Soroca.

La fel, cu majoritate de voturi ai membrilor CSP au fost aleşi învingători ai concursurilor şi propuşi pentru numire în funcţie: Ruslan Zamfirov în calitate de procuror al raionului Cahul şi Iancu Zaporojan – procuror al raionului Nisporeni.

În continuare, hotărârile redactate vor fi transmise procurorului general – interimar care urmează să oficializeze investirile în funcţie sau, după caz, motivat să respingă candidaturile propuse. Potrivit legislaţiei, numirea procurorilor în funcţie se face de către procurorul general la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor pentru un mandat de 5 ani şi aflarea în funcţiile menţionate, în aceeaşi procuratură, nu poate depăşi 2 mandate consecutive.

În aceeaşi şedinţă, CSP a acceptat şi eliberările din funcţie, din proprie iniţiativă, a 3 procurori, toţi cu o experienţă de peste 10 ani în organele procuraturii. De asemenea, membrii CSP au decis suspendarea provizorie din funcţie a procurorului din cadrul Procuraturii sectorului Râşcani, reţinut acum două săptămâni pentru acţiuni de corupţie. Procuratura Anticorupţie i-a înaintat acestuia învinuirea de comiterea coruperii pasive, actualmente, el fiind cercetat în stare de arest la domiciliu. 

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *