Actualitate

Importanta votului din Basarabia

Prezenta basarabenilor cu cetatenie romana la votul pentru alegerile prezidentiale din Romania este foarte importanta desi, aparent, cele 9000 de voturi exprimate in RM nu inseamna mare lucru fata de votul a milioane de romani. Pana acum basarabenii si RM nu prezentau importanta pentru politicienii din Romania. Romanii uitasera de RM, din cauza fenomenului „voroninizarii” Moldovei, adica, a confuziei dintre regimul Voronin si marea masa a basarabenilor.

Totodata, intre 2001-2007, Romania a fost ocupata cu negocierea aderarii la Uniunea Europeana. Guvernantii de la Bucuresti au fost preocupati de problema imigratiei ilegale romanesti in UE si atunci au limitat si acordarea cetateniei pentru basarabeni. Iar voturile basarabenilor nici nu prea contau, din moment ce la alegerile din 2004 au votat cu putin peste 1000 de cetateni la Chisinau.

ALEGaTORII BASARABENI S-AU INMUL?IT. Dar timpul nu sta pe loc, iar situatia se schimba. S-a reinceput acordarea cetateniei romane. Numai in acest an peste 15.000 de basarabeni au obtinut pasaportul romanesc. Regimul Voronin a cazut si liberalii au venit la putere. Din aceste motive oamenilor nu le mai este frica sa vina la ambasada din Chisinau si sa voteze. Mai inainte se temeau sa nu-i afle autoritatile comuniste ca sunt cetateni romani si sa le faca neplaceri, bunaoara, la locul de munca.

La cele 9000 de voturi exprimate in Basarabia, se mai pot adauga un numar necunoscut de voturi ale basarabenilor cu cetatenie romana ce au votat prin Spania sau Italia la alegerile de duminica. De asemenea, se mai adauga votul tinerilor basarabeni – fie studenti, fie absolventi – care au ramas in Romania dupa terminarea studiilor si au votat la centrele speciale de votare organizate in campusurile universitare sau prin gari. Unii dintre romanii din Basarabia nici nu au putut sa voteze din cauza inghesuielii de la sectiile de votare. La Chisinau s-a votat tot la ambasada si consulat, ca si in anii trecuti, nu s-au deschis alte sectii de votare, desi in capitala RM s-au inregistrat jumatate dintre alegatori. O organizare mai buna ar fi dat posibilitatea mai multor cetateni sa voteze.

TEMA BASARABIEI Da BINE LA ALEGaTORII ROMANI. Dar miza RM in alegeri nu consta numai in voturile basarabenilor cu cetatenie romana. Opinia publica romaneasca a devenit mai interesata de cele ce se intampla peste Prut. Pana in acest an stirile din RM erau putine in presa romaneasca. Totul s-a schimbat insa dupa 7 aprilie. Emisiunile televizate despre acele evenimente au avut audienta foarte mare si au tinut cu sufletul la gura milioane de romani. Interesul romanilor a crescut constant odata cu victoria Aliantei pentru Integrare Europeana.

Odata cu instalarea Guvernului Filat au inceput sa curga stirile despre RM, despre ridicarea vizelor pentru romani, deschiderea consulatelor romanesti la Balti si Cahul ori vizita premierului moldovean la Bucuresti. Dupa mai multi ani de intrerupere, unele televiziuni din Romania, la buletinul meteo, au inceput sa transmita si starea vremii din RM. Din cauza interesului crescut al romanilor fata de fratii lor de peste Prut, politicienii de la Bucuresti se feresc sa se arate indiferenti sau, Doamne fereste!, ostili fata de Basarabia.

Ar fi un gest sinucigas, pentru ca ar face o impresie proasta alegatorilor din Romania. Ca sa dea bine in fata romanilor de pe ambele maluri ale Prutului politicienii romani s-au intrecut in declaratii in favoarea integrarii europene a RM, a noii Puteri de la Chisinau sau si-au trecut in programele electorale capitole privind pozitia lor fata de RM in cazul in care vor fi alesi. Cand Parlamentul Romaniei a adoptat Legea privind acordarea cetateniei romane, politicieni de la toate partidele s-au intrecut sa arate ca e meritul lor, pentru a se auzi la Chisinau.

Singura formatiune care s-a aratat neprietenoasa fata de basarabeni a fost Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania. Deputatul Kerekes Karoly a reclamat faptul ca zeci de mii de moldoveni din Basarabia primesc pensii de la statul roman, desi nu au contribuit la fondul de pensii. Europarlamentarul Laszlo Tokes s-a opus simplificarii acordarii cetateniei romane basarabenilor pe motiv ca s-ar urmari colonizarea acestora in judetele Harghita si Covasna, pentru a schimba majoritatea etnica in dauna maghiarilor. Afirmatia e o prostie, caci basarabenii care solicita cetatenie romana pentru a incepe o viata noua se duc la munca prin Italia sau Spania, iar in Romania aleg sa ramana in orasele unde au facut facultatea, cum ar fi Iasi sau Bucuresti. Niciun basarabean nu s-ar stabili in Harghita sau Covasna, doua dintre cele mai sarace orase din Romania…

BASARABENII VOTEAZa PENTRU EI. Partidele romanesti au inceput sa faca si campanie electorala peste Prut. Politicieni, in special de la PD-L si PSD, au inceput tot mai des fie sa se duca in Basarabia in scopuri electorale, fie sa dea declaratii si interviuri in presa moldoveneasca, prin care isi sustin propriul candidat la presedintia Romaniei. Peste trei ani, cand vor fi organizate alegeri parlamentare in Romania, votul din Basarabia va fi si mai important decat in 2009.

Ca urmare a strangerii legaturilor dintre cele doua state dupa venirea AIE la putere, RM va deveni tot mai vizibila in Romania si niciun politician roman nu va avea curajul sa neglijeze aceasta realitate importanta. Altminteri isi va pune in cap opinia publica romaneasca, tot mai atenta la cele ce se petrec peste Prut. De asemenea, pana in 2012, alte zeci de mii de basarabeni vor putea primi cetatenie romana si va creste astfel si numarul lor la sectiile de votare.

Cu cat basarabenii se implica mai mult in treburile din Romania, mai ales prin vot, cu atat importanta lor va creste, iar puterea de la Bucuresti va trebui sa tina cont de ei cand va fi vorba fie de sustinerea integrarii RM, fie cand se vor lua masuri privind cetatenia, permisele de munca, bursele pentru studenti etc. Cetatenii romani din RM au inteles foarte bine acest lucru. Am urmarit declaratiile televizate ale celor care stateau la coada sa voteze. Nimeni nu spunea ca voteaza pentru ca ii place un candidat sau altul. Toata lumea declara ca voteaza pentru viitorul copiilor sau pentru binele RM.

Oamenii trebuie sa se prezinte la vot in numar mare si la turul doi al alegerilor, pe 6 decembrie, pentru ca vocea lor sa fie auzita la Bucuresti, acolo unde „soarele rasare pentru toti romanii”, cum spunea scriitorul ardelean Ioan Slavici, la vremea aceea, cetatean austro-ungar.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *