Actualitate

Impresionant. AVAI, automobilul adaptat persoanelor în scaun cu rotile, a ajuns la beneficiar. Cum arată acesta

Cu această ocazie, săptămâna aceasta, echipa a organizat un eveniment de lansare, care s-a desfășurat pe terasa Wolfbros Cafe din Chișinău. Organizatorii și membrii echipei au prezentat rezultatul proiectului, autovehiculul propriu-zis, au făcut o analiză a campaniei de crowdfunding, au făcut public raportul cheltuielilor – bani primiți prin donații online, dar și direct, au povestit despre experiența acumulată în cei 2 ani, au socializat și au împărtășit din bucuria lor cu cei aproximativ 100 de susținători prezenți la eveniment.

A fost o seară de suflet, cu atmosferă plăcută, cu vin asigurat de către Vinăria din Vale și cu melodiile speciale ale trupei 7 Klase – care au fost surpriza serii.

Pe data de 7 iunie, Adrian Vlas, inginerul principal al proiectului a fost invitat să prezinte acest proiect în cadrul Conferinței Internaționale în Concepte Avansate de Inginerie Mecanică ACME, unde mașina AVAI a fost elementul cheie și a atras atenția mediului academic internațional. Evenimentul a avut loc la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iasi.

De unde a pornit totul!

Această idee s-a născut din necesitate. Alexandru, un tânăr din orașul Hâncești, nevoit să se deplaseze în scaun cu rotile de mai bine de 10 ani, văzându-l pe Adrian, inginerul nostru, plimbânduse cu un triciclu exclusiv, inventat integral de către el, i-a apărut ideea de a conduce propriul său mijloc de transport. După ce i-a comunicat dorința sa lui Adrian, au trecut câțiva ani până aceasta a prins contur. Fiind absolvent la liceu pe atunci, Adrian a ezitat să înceapă un astfel de proiect, din lipsă de timp, resurse financiare și din lipsă de curaj, pe alocuri.

A mai trecut 1 an, Adrian a obținut cunoștințe necesare la facultatea de Inginerie Mecanică, din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași, a prins curaj și a simțit că este pregătit să facă față provocării. Unicul împiediment în acest sens a fost lipsa resurselor financiare, dar asta nu l-a oprit. A fost creată o echipă de entuziaști, care au pus pe picioare o întreagă campanie de colectare de fonduri, au făcut ca această poveste să fie auzită și soluția să fie pusă în practică.

Așadar, s-a colectat o sumă de bani, din care s-a achiziționat automobilul propriu-zis, s-au procurat utilajele și piesele necesare, apoi s-a muncit în atelier.

Prin ce este deosebit acest autovehicul?

La baza acestui concept stă un ansamblu mecanic, alcătuit dintr-o mecanism culisant și actuatoare. Alte detalii care diferențiază automobilul AVAI de unul obișnuit sunt facilitățile, un aspect extrem de important pentru o mașină dedicată persoanelor cu necesități speciale.

Am folosit o aplicație mobilă, valabilă pentru sistemele de operare iOS și Android, care oferă posibilitatea de a folosi telefoanele pe post de telecomandă. Aceasta va permite pornirea și oprirea motorului, încuierea și descuierea mașinii, monitorizare GPS la orice distanță a mașinii, dirijarea platformei și activarea alarmei antifurt.

AVAI e mai mult decât un proiect, este o mișcare. Pe lângă scopul nostru de bază, de a-i construi lui Alex o mașină specială și de a-i ușura existența, noi ne-am propus și alte obiective pe termen lung:

– Realizând visul unui singur om, venim cu o soluție accesibilă pentru toți cei care se află în scaune cu rotile, dar pot și își doresc să conducă un automobil;

– Sensibilizarea opiniei publice este un aspect foarte important, întrucât țara noastră nu prea vine în întâmpinarea acestei categorii de persoane. Este un subiect pe cât de sensibil, pe atât de disputat, de aceea ne dorim ca autoritățile să se autosezizeze și să acționeze în acest sens;

– Susținerea inițiativelor de crowdfunding de la noi din țară. Dacă e să facem o paranteză, această experiență ne-a arătat clar că astfel de acțiuni sunt încă străine” pentru Moldova, foarte puțină lume inițiată. Ne-am propus să punem umărul ca să avansăm la acest capitol;

– Mișcarea AVAI mai are drept scop susținrea și dezvoltarea inventicii și inovației în rândul tinerilor din R. Moldova.

Acum, când proiectul a căpătat contur și mașina este funcțională, urmează etapa de omologare a acesteia și la inițierea unui program de instruire practică pentru Alexandru. În același, vor fi ținiate discuții cu unele companii producătoare de mașini pentru a putea dezvolta acest concept, dar și pentru a produce aceste platforme pe scară largă.

Sursa: Realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *