Război

Înfrângere rușinoasă pentru Rusia: trupele sale au părăsit orașul Liman

Ministerul rus al Apărării afirmă că a retras trupele rusești din orașul strategic Liman din estul Ucrainei, informează BBC.

„Din cauza amenințării de încercuire, trupele aliate au fost retrase din Krasnyi Liman pe poziții mai bune”, a afirmat ministerul, citat de agențiile de presă rusești.

Krasnyi Liman era vechiul nume sovietic pentru Lyman, în care forțele ucrainene spun că au intrat. Rusia își numește trupele „aliate”, fiind vorba și de luptătorii locali susținuți de Moscova, conform Mediafax.

Ofensiva de la Lyman a fost un „succes considerabil”, a afirmat un consilier al ministrului ucrainean al apărării.

Încercarea în curs de recucerire a orașului face parte dintr-o contraofensivă mai amplă a ucrainenilor de-a lungul liniei de front din est.

O grupare rusă de aproximativ 5.000 de soldați a primit șansa de a se preda.

Sâmbătă dimineața, pe rețelele de socializare a fost postat un videoclip care arată soldați ucraineni ridicând steagul ucrainean la intrarea în Lyman.

Știrea inițială – Este probabil ca forțele ucrainene să încercuiască complet sau să captureze Liman, în regiunea Donețk, în următoarele 72 de ore.

ISW, citând așa-ziși “oficiali din DNR” și corespondenți militari ruși, scrie că forțele rusești controlează încă Liman, dar s-au retras de pe pozițiile din Drobyshev și Yampol (eliberarea Yampolului a fost deja confirmată de președintele Vladimir Zelensky )

Surse rusești citate de ISW susțin că rușii controlează încă un drum de la Liman la Torskoye, în timp ce forțele ucrainene au blocat drumul Drobyshevo-Torskoye în apropiere de Stavok. Aceste surse au remarcat, de asemenea, activitatea tot mai intensă a grupurilor ucrainene de recunoaștere și sabotaj pe drumul Svatovo-Torskoye, la nord-est de Liman, după ce ar fi trecut râul Zherebeț. Imaginile de geolocalizare arată, de asemenea, lovituri de artilerie ucrainene împotriva forțelor rusești care se retrag în apropiere de Torskoye.

ISW scrie, de asemenea, că forțele ucrainene au continuat să lovească instalațiile militare rusești din regiunea Lugansk pe 30 septembrie. Imaginile de geolocalizare arată urmările loviturilor HIMARS ucrainene asupra unui turn de televiziune și a unui repetor radio din Starobelsk și a unei fabrici de asfalt de lângă Alchevsk, unde se pare că erau staționate trupe rusești.

30 septembrie – 5.500 de soldați ruși încercuiți în Liman

Se pare că armata ucraineană a încercuit 5.500 de soldați ruși în apropiere de Liman, inclusiv faimosul Regiment de pușcași motorizat 752 de gardă, care a fost aproape anihilat în Grozni Cecenia în ajunul anului nou 1995.

UPDATE: Bloggerii militari ruși confirmă că orașule Liman este încercuit de forțele armate ale Ucrainei. „Unitățile noastre apără Limanul fiind în încercuire. Întăririle au fost împinse în afara orașului, neputând să se apropie”.

După ce au pătruns în Stavki și pe autostrada Torskoye-Drobyshevo, au blocat ocupanții ruși din zonă.

Bloggerii militari ruși fac isterică pe canalele lor că Limanul a fost abandondat de „comandații supremi”.

Pentru forțele de ocupație rusești, situația din apropiere de Liman este extrem de dificilă, deoarece AFU au pătruns în satul Stavki, la 7 km de Liman, și au blocat și Drobyshevo (tot la aproximativ 7 km în Liman dinspre nord). Începând cu 29 septembrie, forțele ucrainene au atacat în apropiere de Yampol și Torskoye pentru a tăia în sfârșit ruta Kreminna-Liman.

Forțele ucrainene îi atacă pe ocupanți din trei direcții.

29 septembrie – Armata rusă e foarte aproape să fie încercuită în Liman, rușii nu au soluții

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului spun că Federația Rusă nu reacționează la pierderile actuale ale rușilor în apropiere de Liman și nu e gata pentru o prăbușire în această zonă a frontului, în opinia lor, acest lucru va reduce și mai mult moralul rușilor.

Institutul sugerează că prăbușirea cazematei de la Liman ar putea avea consecințe grave pentru gruparea rusă din nordul regiunilor Donețk și Lugansk și ar putea permite forțelor ucrainene să amenințe pozițiile rusești de-a lungul graniței de vest a regiunii Lugansk și în zona Severodonecțk-Lisiciansk.

De asemenea, ISW notează că Ministerul rus al Apărării nu reacționează la pierderile actuale ale rușilor în apropiere de Liman și nu se pregătește pentru o prăbușire în această zonă a frontului, ceea ce ar putea reduce și mai mult moralul deja scăzut al rușilor.

În plus, viitoarele succese ucrainene în zonele critice din regiunile Donețk și Luhansk “ar putea să creeze noi puncte nevralgice între naționaliștii ruși și conducerea militară, precum și între trupele ruse și comandanții lor”.

Kremlinul ar putea amâna temporar anunțul anexării teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia pentru a pregăti mai bine spațiul informațional și organizarea administrativă a Rusiei, deși data de 30 septembrie rămâne cea mai probabilă pentru anunțarea anexării.

Potrivit institutului, autoritățile ruse continuă să trimită recruți nou mobilizați și insuficient pregătiți pentru a întări presupusele “rămășițe degradate ale diferitelor unități”, inclusiv unități considerate anterior ca fiind principalele forțe combatante ale Rusiei.

De exemplu, înainte de 24 februarie, Armata 1 de tancuri a Gărzii era considerată prima forță mecanizată a Rusiei, iar faptul că elementele sale sunt întărite cu oameni slab disciplinați și neantrenați este în concordanță cu evaluarea anterioară a ISW, conform căreia chiar și cele mai de elită unități rusești au suferit pierderi semnificative în Ucraina și, prin urmare, “se degradează în continuare”.

Potrivit ISW, este puțin probabil ca infuzia de noi forțe mobilizate în elemente ale Armatei 1 de tancuri a Gărzii să adauge putere de luptă decisivă acestor unități.

Principalele concluzii ale analiștilor Institutului:

  • Este posibil ca Kremlinul să amâne temporar anunțarea anexării teritoriului ucrainean ocupat de Rusia pentru a pregăti mai bine spațiul informațional și organizarea administrativă a Rusiei, deși data de 30 septembrie rămâne cea mai probabilă pentru anunțarea anexării.
  • Autoritățile ruse continuă să trimită recruți nou mobilizați și insuficient pregătiți pentru a întări direct rămășițele grav degradate ale diferitelor unități, inclusiv unitățile considerate anterior principala forță de luptă a Rusiei.
  • Forțele ucrainene au continuat probabil să obțină câștiguri semnificative în jurul Lymanului la 28 septembrie, avansând dinspre nord de-a lungul arcului Zelena Dolyna-Kolodyaz și dinspre sud-est în jurul Yampil.
  • Oficialii militari ucraineni au păstrat în mare parte tăcerea operațională cu privire la acțiunile specifice ale Ucrainei în regiunea Kherson la 28 septembrie, dar au declarat că trupele ucrainene au continuat să lupte în locații nespecificate pentru a-și consolida și îmbunătăți pozițiile de-a lungul direcției sudice.
  • Trupele ruse au continuat atacurile terestre fără succes în regiunea Donețk.
  • Recruții ruși se opun în mod deschis instrucțiunilor anunțate în mod public de Kremlin de a se mobiliza pentru a îndeplini cerințele privind cotele, chiar dacă propaganda Kremlinului încearcă să schimbe percepția publică asupra mobilizării parțiale.
  • Autoritățile ruse au început să restricționeze circulația cetățenilor ruși în regiunile de frontieră ale Rusiei pentru a face față sutelor de mii de ruși care încearcă să fugă din țară.

28 septembrie – Armata Ucrainei aproape de o nouă victorie colosală. Orașul Liman este încercuit, situație disperată pentru ruși

Într-o altă actualizare de pe linia frontului, Institutul american pentru Studii de Război (ISW) a raportat că forțele ucrainene își consolidează pozițiile în apropiere de Liman, în regiunea Donețk, și continuă să se apropie de acest oraș, eliberând tot mai multe așezări.

Lupte aprige continuă în zona Liman, iar armata ucraineană, judecând după rapoartele de pe front, este aproape de a tăia ultimele rute de aprovizionare ale grupului rusesc care operează acolo și de a o încercui în mod operațional.

Experții ISW scriu, citând surse ucrainene, că în zilele de 26 și 27 septembrie, AFU a preluat controlul asupra mai multor sate la nord-vest și la nord de Liman.

În plus, institutul american raportează, citând surse rusești, că artileria ucraineană ține focul pe ultimul drum de aprovizionare a trupelor ruse din oraș, care trece prin Svatove, Makiivka și Terny. Grupuri ucrainene de recunoaștere și sabotaj au fost deja reperate în orașele Torskoye și Yampol, la sud-est de Liman.

În ceea ce privește situația din apropiere de Bahmut (singurul oraș ucrainean în care trupele rusești întreprind ofensive active), o informare a ISW a declarat că aceste atacuri s-au soldat cu un eșec la 27 septembrie.

În același timp, experții institutului citează un raport al jurnaliștilor de la New York Times care, citând armata ucraineană, scriu despre acțiunile PMC-urilor Wagner pe frontul Bahmut. Potrivit jurnaliștilor, armata mercenarilor wagner folosește prizonierii care au fost în război ca carne de tun și aceștia se predau adesea armatei ucrainene.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *