Actualitate

Îți spunem exact la cât să te culci, ca să te trezești odihnit

Fundația Națională a Somnului din SUA recomandă ca persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani să doarmă 7-9 ore pe noapte. Într-adevăr, media aritmetică e clasicul „8 ore”, dar asta nu înseamnă că-i bătută în cuie.

Conform Centrului pentru Științe Cognitive Aplicate, important nu e numărul de ore dormite, ci numărul ciclurilor de somn realizate complet. Faza e că noi trecem prin mai multe stadii de-a lungul somnului: începem cu etapa non-REM (rapid-eye-movement), care are la rândul său trei etape de profunzime. După încheierea acesteia, trecem la somnul REM, adică perioada în care visăm. Trecerea treptată de la non-REM 1 până la finalul somnului REM reprezintă un ciclu de somn și durează, în medie, 90 de minute. După încheierea ciclului, o luăm de la capăt cu non-REM 1. 

Luând-o așa din 90 în 90 de minute, ca să ne încadrăm în intervalul recomandat 7-9 ore avem două posibilități: fie dormim 7 ore jumate, fie dormim 9. Asta înseamnă 5-6 cicluri complete. Dacă ne trezim după 8 ore, întrerupem un ciclu de somn și ne trezim relativ obosiți.

Acum poți calcula exact la ce oră ar trebui să te culci, în funcție de când îți sună alarma a doua zi. Dacă ți-e lene să calculezi, site-ul ăsta o face în locul tău. Sleep Calculator ține cont și de faptul că unui om îi ia (în medie) un sfert de oră să adoarmă, așa că-și ia marja asta de eroare.

I-am spus că vreau să mă trezesc la 7:30, așa că-mi recomandă să mă bag în pat la una dintre cele 6 ore listate mai sus. Observi că primele două căsuțe sunt mai închise la culoare? Alea sunt orele de culcare recomandate, cele care permit efectuarea a 6, respectiv 5 cicluri de somn complete.

Ia zi, tu la ce oră ar trebui să te bagi în pat?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.