Politică

Iuliana Gorea Costin: VIN DIN BASARABIA

O idee inspirată ce aparține Organizației studenților basarabeni în România, lideri Mircea Țâra și Vasile Perciuleac și tânărul om de afaceri Stefan Avram, absolvent al Universității din Strasbourg, specializat în economie, gestionar al unui pub din inima capitalei tuturor românilor.

Denumirea pub-lui Sanct-Petersburg, capitala culturii ruse(!) – ironia sorții? O formă pozitivă de protest? O replică la blocajul vinurilor din Republica Moldova în Rusia?

Mai degrabă o nouă abordare a situației, provocate de mentalitățile învechite, un alt mod de implicare socială din partea noii generații, care demonstrează că este capabilă să se implice, să dezvolte proiecte și soluții viabile la problemele timpului, potrivit pregătirii academice.
Evenimentul a fost onorat de lume multă și bună: oameni de cultură, actori, artiști, reprezentanți ai partidelor politice, reprezentanți ai mediului privat, funcționari publici, reprezentanți ai mass-media, mulți tineri, care au fost încântați să deguste vinurile de Purcari, Cricova, F”autor, bucatele tradiționale să se bucure de atmosfera susținită de lăutari și dansatori de marcă, încinsă și mai mult de tânărul interpret Constantin Ștefan Alexandru cu: Trandafir de la Moldova, te-aș iubi, dar nu-ți știu vorba…

Mi-am amintit în context de legenda berzii albe, care spune că pe vremea lui Ștefan cel Mare, o armată numeroasă de tătari a asediat Cetatea Sorocii timp de luni de zile și în așteptarea voivodului, luptătorii lipsiți de hrană și apă, își pierdeau pe zi ce trecea puterea.

În mod neașteptat însă, deasupra cetății și-au făcut apariția cârduri de cocori, purtând în ciocuri ciorchini de struguri, pe care i-au lăsat să cadă în incinta citadelei. Boabele de struguri au sporit forțele ostașilor, care au respins atacurile invadatorilor până când oastea condusă de Ștefan cel Mare le-a venit în ajutor.

Legendele strămoșilor, înțelepciunea populară ne-au sugerat dintotdeauna că soluții există, dacă nu ne piedem credința.

Felicit inițiativa reprezentanților tinerii generații, cred că acest festival poate lua amploare și deveni o tradiție, atât în România cât și în, cel puțin, țările în care Republica Moldova are Ambasade/misiuni diplomatice.

Ambasador,
Iuliana Gorea Costin
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *