Cultură

J.K. Rowling, autoarea seriei “Harry Potter”, acuzata de plagiat

Scriitoarea britanica J.K. Rowling, autoarea romanelor din seria "Harry Potter", a fost acuzata ca a plagiat pasaje din romanul "The Adventures of Willy the Wizard – No 1 Livid Land" al scriitorului britanic Adrian Jacobs, lansat in 1987, informeaza guardian.co.uk consultat de Mediafax.

Societatea care administreaza drepturile de autor ale regretatului scriitor Adrian Jacobs a adaugat, miercuri, numele scriitoarei J. K. Rowling pe lista acuzatilor, intr-un proces intentat initial, in iunie 2009, editurii Bloomsbury Publishing pentru incalcarea drepturilor de autor, potrivit unui comunicat emis de reprezentantii acestei societati, care are sediul in Australia.

Potrivit acestei acuzatii, J. K. Rowling a copiat in romanul ei "Harry Potter si Pocalul de Foc" parti substantiale din romanului scris in 1987 de Adrian Jacobs, intitulat "The Adventures of Willy the Wizard – No 1 Livid Land". Aceasta societate sustine ca multe alte idei din romanul scris in 1987 au fost copiate in cartile din seria "Harry Potter".

Adrian Jacobs a decedat la Londra, in 1997.

Romanul "Harry Potter si Pocalul de Foc" este al patrulea volum din seria "Harry Potter" si a fost publicat in iulie 2000.

In iunie 2009, reprezentantii editurii Bloomsbury au declarat ca acuzatiile aduse sunt "nefondate, lipsite de substanta si neadevarate". Reprezentantii societatii care administreaza drepturile de autor ale operei romancierului Adrian Jacobs au declarat ca se vor consulta in viitorul apropiat cu o echipa de avocati pentru a vedea, totodata, daca filmele din seria "Harry Potter" si parcul de distractii cu acelasi nume au incalcat, la randul lor, aceste drepturi.

Cele sapte volume ale francizei "Harry Potter" au fost traduse in peste 67 de limbi. Cartile au fost vandute in peste 400 de milioane de exemplare, in mai mult de 200 de tari. Adaptarile pentru marele ecran ale acestor volume au generat incasari de peste 5,4 miliarde de dolari pe plan mondial.

Sursa: Romania Libera

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *