Politică

La 20 de ani de la naştere, R. Moldova este în pragul CONTRAREVOLUŢIEI

Tinerii care s-au născut după obţinerea independenţei au fost cei care au dictat politicienilor schimbarea regimului politic comunist, crearea AIE şi politica de modernizare şi integrare europeană a ţării. Chiar dacă AIE are multiple probleme de funcţionare, este o alianţă cu anumite realizări democratice, susţinută de majoritatea cetăţenilor şi de către Occident, care oferă o largă susţinere politică şi financiară.

În acest context, crearea unei alianţe de guvernare între PLDM şi PCRM va avea toate semnele unei contrarevoluţii, căci nu va fi o alianţă determinată de votul cetăţenilor, şi nici una capabilă să producă reforme democratice.

Am mai declarat, PLDM a fost votat, la 28 noiembrie 2010, de anticomunişti şi de o bună parte din românii basarabeni şi a fost mandatat foarte clar să devină partidul-pivot al AIE-2.

O alianţă a PLDM cu PCRM va însemna în mod foarte clar trădarea electoratului democratic, dar mai grav în condiţiile actuale, o guvernare împreună cu comuniştii ar putea să se transforme în groparul RM.

Este evident că Voronin şi Filat au ajuns la o înţelegere, încă nu ştim toate detaliile acesteia, însă putem să încercăm să analizăm unele elemente şi consecinţele ei.

Voronin nu va accepta niciodată un vot necondiţionat pentru Filat, preşedinte al ţării şi guvern minoritar PLDM. Asta să o creadă naivii. Dimpotrivă, Voronin va încerca să-şi propulseze cât mai mulţi oameni în guvern şi alte structuri de conducere. Unii foşti şefi şi miniştri ai PCRM s-au lăudat deja în anumite cercuri că Voronin s-a înţeles cu Filat şi le-a promis revenirea la guvernare în toamnă.
Însă pentru a masca guvernarea în doi şi pentru a o legitima în faţa opiniei publice, dar şi a UE şi SUA, se vor admite la guvernare şi reprezentanţi unor partide-satelit, pentru a declara că se formează un guvern larg de uniune sau salvare naţională.

Filat şi Voronin au analizat mai multe posibile variante de guvernare în comun. Se spune că înţelegerea lui Voronin şi Filat prevede următoarea schemă de guvernare:
1. Filat – preşedintele R. Moldova;
2. Voronin – spicherul Parlamentului, dar se analizează şi posibilitatea ca spicher să fie Maria Postoico;
3. Crearea unui guvern de salvare naţională cu premier de la PLDM. Este propus în calitate de premier Victor Bodiu, omul de absolută încredere al lui Filat. În calitate de miniştri şi vicepremieri se vor regăsi o parte din liderii politici ai unor partide-satelit ai PLDM şi PCRM. Se discută despre anumite portofolii pentru Dumitru Braghiş, Iurie Roşca, Sergiu Mocanu,Victor Şelin si alţii;
4. Procurorul general va reveni în această înţelegere către PCRM şi va fi, probabil, numit în această funcţie Artur Reşetnicov, omul de absolută încredere al lui Vladimir Voronin.

Care ar fi consecinţele unei astfel de guvernări?
Este evident că se vor pune toate tunurile pe liderii PL şi PD, că se vor intenta dosare penale liderilor opoziţiei, dar şi liderilor societăţii civile şi din mass-media care vor critica guvernarea nouă. Exemplul lui Lukaşenko şi mai ales al lui Ianukovici, care a arestat-o pe Iulia Timoşenko, va fi urmat de noii guvernanţi. Vor fi operate arestări spectaculoase a diferiţi politicieni „corupţi”, care vor fi dezbătute pe larg la anumite posturi de televiziune.

După semnalele recente venite de la Traian Băsescu, de la Ministrul de Externe al Cehiei, dar şi de la Bruxelles, că luna de miere se poate termina în relaţiile UE cu Moldova, o astfel de alianţă nu are cum să primească susţinerea UE.
Fiind dezamăgită de evoluţia nedemocratică şi autoritară, UE, cel mai probabil, va suspenda toate proiectele majore cu RM, pentru o perioadă nedeterminată de timp.

Noul guvern, în lipsă de resurse financiare, va fi nevoit să contracteze credite politice din Rusia sau China, cu dobânzi mult mai mari decât cele oferite de FMI şi astfel se va stopa definitiv integrarea europeană şi se va agrava şi mai mult situaţia economică a ţării.
Populaţia RM nu va câştiga nimic din această posibila guvernare, în schimb se vor consolida politic şi economic cele două clanuri.
Astfel, R. Moldova este în pericol de a deveni un Bantustan european, o Transnistrie mare, condusă de Filat, Voronin şi Smirnov.
Cui prodest sau, mai bine zis, cine are nevoie de o asemenea guvernare?

P.S.
http://traianvasilcau.wordpress.com/2011/08/22/o-tripla-scrisoare-pentru-roman-mihaies-un-blogger-avocat-amenintat/#comments
I-am mulţumit lui Traian, pentru că a scris un text cutremurător şi emoţionant. Plătim scump, suntem atacaţi, pentru că încercăm să fim de partea adevărului. În istoria tristă şi sângeroasă a Basarabiei, cei care spuneau adevărul erau persecutaţi, torturaţi, arestaţi, omorâţi sau fugăriţi de acasă.
Cu regret, chiar şi azi, în timpuri mai democratice, puţini sunt cei care au curajul să spună adevărul.
Dar o singură chestie nu pot face duşmanii noştri – să ne reducă la tăcere!
Avem câştigat chiar de noi înşine în stradă dreptul la opinie şi cu asta îi vom bate – cu adevărul spus tare şi răspicat!
Adevărul ne va face liberi!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *