Economie

La Durleşti, neregulile sunt cu… actele în regulă

Problema a apărut după ce, în 1999-2000, la Durleşti a fost realizată reforma agrară, prin intermediul Programului „Pământ”, întreprinderea SA „Durleşti” devenind insolvabilă. Tot atunci, un grup de 46 de persoane, şoferi, l-au desemnat pe fostul lor şef al parcului de maşini, Vasile Genunchi, în calitate de lider la privatizarea imobilelor gospodăriei agricole, unde se află mai multe obiective: punct de deservire tehnică, garaj, boxe, depozit de cărbuni etc. În iulie 2000 li s-au repartizat certificatele de deţinători ai cotelor valorice.

Roşca de la Durleşti…

Surpriza cea mare a fost atunci când au aflat că, pe 19 mai 1999, printr-o decizie a Consiliului orăşenesc Durleşti, terenul aferent construcţiilor şi cel de sub imobile – în total, 51 de ari – de pe strada Dimo 22 a fost dat în arendă întreprinderii „Sarrali-Trans”, iniţial – pe o perioadă de 25 de ani, ca, mai târziu, decizia să fie corectată de către fostul primar Vasile Roşca – pe 50 de ani! Apropo de Vasile Roşca. Acum câţiva ani, numele său figura într-un raport al Curţii de Conturi, unde erau semnalate mai multe nelegiuiri săvârşite de către primărie pe când acesta se afla în fruntea ei. Ca să scape de răspundere, zic oamenii, el a dispărut pentru o perioadă de timp din localitate.

Obţinând certificatele valorice, foştii angajaţi ai gospodăriei agricole au încercat să înregistreze imobilele la Oficiul cadastral teritorial, unde cererile le-au fost respinse, motivul fiind că terenul este atribuit altei firme. Oamenii s-au adresat cu o cerere la Consiliul orăşenesc Durleşti, solicitând anularea deciziei din 19 mai 1999. Pe 20 decembrie 2000, Consiliul a adoptat hotărârea de a anula contractul de arendă cu firma menţionată. Vasile Genunchi ne spune că, în calitate de consilier, a participat la şedinţă şi ştie cum a fost votată hotărârea respectivă, dar când a solicitat ca să-i fie eliberată o copie a deciziei, s-a constatat că procesul-verbal al şedinţei lipseşte. „La arhiva municipală ni s-a spus că procesul-verbal lipseşte, n-a fost prezentat de către primărie. În schimb, sunt toate cererile unui grup de consilieri prin care solicită introducerea pe ordinea de zi a chestiunii privind anularea contractului de arendă”, ne explică Vasile Genunchi.

Un nou contract – o nouă încălcare de lege…

Deoarece procesul-verbal dispăruse, pe 6 iunie 2003, primarul Vasile Roşca semnează un nou contract de arendă funciară pe un termen de 50 de ani cu SRL „Sarrali-Trans”, acesteia fiindu-i eliberat titlul de autentificare a deţinătorului de teren cu nr. 012100085. Potrivit lui Vasile Genunchi, acesta nu corespunde legislaţiei în vigoare din următoarele motive: pe 6 iunie 2003, Judecătoria sectorului Buiucani, prin hotărârea sa, îl validează pe Vasile Roşca în calitate de consilier şi nicidecum ca primar. Ba mai mult – pe perioada scrutinului electoral, el a fost degrevat din funcţie şi nu avea dreptul la semnătură, iar art. 220 alin. (1) al Codului Civil prevede că actul juridic care contravine normelor imperative este nul.

Drumul pătimirilor prin instanţele de judecată

Rămaşi fără avere, singura soluţie a deţinătorilor de cote valorice a fost să se adreseze procuraturii de sector şi Procuraturii Generale. La 2 decembrie 2009, Procuratura sectorului Buiucani s-a adresat cu o cerere în judecată privind declararea nulă a contractului de arendă funciară a terenului cu nr. 012100085 din 6 iunie 2003, a acordului adiţional şi rectificarea în registrul bunurilor imobile. Pe 24 martie 2010, însă, Curtea de Apel Economică emite o hotărâre prin care respinge ca nefondată acţiunea procurorului. Reclamanţii au făcut recurs la Curtea Supremă de Justiţie care, la 29 iulie 2010, casează hotărârea Curţii de Apel Economice din 24 martie 2010 şi remite cauza indicată spre rejudecare în prima instanţă. După examinarea probelor prezentate de reclamanţi, instanţa de judecată a anulat contractul de arendă, titlul deţinătorului de teren în folosinţă, precum şi acordul adiţional. „Sarrali-Trans”, însă, pe 20 aprilie curent, a făcut recurs la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). Pe 19 mai a avut loc şedinţa CSJ, Colegiul Economic. Şedinţa a fost amânată din motivul lipsei recurentului până pe 2 iunie 2011. „Prezentându-mă la şedinţă, am observat că completul de judecată a fost schimbat. De asemenea, pe parcursul ei, am observat tendinţa unor judecători de a examina cauza în folosul recurentului”, afirmă Vasile Genunchi. Următoarea şedinţă va avea loc pe 8 iunie, dar oamenii nu sunt siguri că li se va face dreptate.

Un alt dosar la Strasbourg?

Dacă nu vor obţine câştig de cauză, ei spun că vor trimite dosarul la Curtea de la Strasbourg. Cele spuse mai sus au fost confirmate de către Tamara Roşca şi Andrei Balan, deţinători şi ei ai cotelor valorice la imobilele aflate în litigiu. În 1999, Tamara Roşca era preşedintă a comisiei de privatizare şi cunoaşte în amânunte ce şi cum s-a întâmplat.

Solicitat de TIMPUL, Valeriu Racu, directorul comercial al „Sarrali-Trans”, a infirmat cele spuse mai sus, menţionând că actele sunt în regulă. „Noi vorbim în limba legii. Dacă au dorit să-şi înregistreze imobilele, trebuiau s-o facă timp de 11 ani”. Din păcate, el a evitat să ne răspundă cum ar fi făcut-o, odată ce terenul unde se află imobilele este dat în arendă. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *