Timpul Local

La şcoală, cu un autobuz nou-nouţ

Anul acesta pentru prima oară copiii din cele trei sate vor putea merge la şcoală cu un transport sigur – cu ocazia zilei de 1 septembrie, ei au primit în dar de la Banca Mondială un autobuz. Din cauza că cele trei localităţi nu dispun de instituţii de învăţământ, timp de doi ani copiii de aici au fost nevoiţi să parcurgă pe jos o distanţă de aproape patru kilometri până la şcoala din satul vecin, Tănătarii Noi. În cel mai bun caz, ei puteau folosi transportul de ocazie sau autobuzele de rută, care, de obicei, sunt supraaglomerate cu oameni care merg la piaţă sau spre centrul raional. Uneori nu mai apucau vreun loc şi ajungeau la şcoală obosiţi şi plini de noroi din cauza îmbulzelii.

Iată că viaţa lor s-a luminat la acest început de an şcolar. Noul autobuz are 30 de locuri şi este amenajat special pentru copii, fiind dotat cu centuri de siguranţă şi cu o urnă pentru gunoi. Ei spun că nici nu şi-au imaginat vreodată că un autobuz poate fi atât de comod. Părinţii sunt încântaţi şi ei de noul mijloc de transport şi spun că sunt liniştiţi acum pentru copiii lor, fiindcă aceştia pleacă şi vin după ore cu profesorii din sat. Apropo, autobuzul este dotat şi cu sistem special de înregistrare a vitezei şi a distanţei parcurse, datele urmând să fie transmise lunar Ministerului Educaţiei pentru monitorizare.

Întrucât la cele 30 de locuri pretind de două ori mai mulţi copii, şoferul va face în fiecare dimineaţă câte două ture. Cel mai devreme se vor trezi copiii din Fârlădeni, după care cei din Ştefăneşti şi Ursoaia. Iar pentru că în aceste sate nu există nici grădiniţe, micuţii de cinci ani vor merge şi ei la şcoală, numai că în grupa pregătitoare, unde vor fi instruiţi pentru anul viitor de studii.

Banca Mondială a înzestrat şi Gimnaziul din Tănătarii Noi, în cadrul aceluiaşi proiect, cu echipament special pentru cabinetele de chimie şi fizică. Au fost procurate jucării, materiale didactice, iar în luna noiembrie urmează să ajungă un lot de mobilier nou şi calculatoare pentru sala de informatică.

În discursul de inaugurare a anului şcolar, directoarea gimnaziului, Nina Osadcii, a menţionat că profesorii vor oferi copiilor studii de calitate, iar elevii, la rândul lor, au promis într-un glas că vor învăţa acum mult mai bine.

În această toamnă, alte cinci raioane ale republicii vor beneficia de ajutor din partea Băncii Mondiale şi a Ministerului Educaţiei al RM în cadrul aceluiaşi proiect.

Irina Papuc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *