Actualitate

Leanca si Baconschi s-au intlnit in Lituania

Seful diplomatiei moldovenesti, Iurie Leanca, s-a intalnit azi cu Teodor Baconschi, Ministrul de Externe al Romaniei, in cadrul reuniunii informale „Snow Meeting”, organizata la Trakai, Lituania, de Ministerul Afacerilor Externe de la Vilnius.

Seful diplomatiei moldovenesti i-a adresat omologului sau roman felicitari cu ocazia recentei investiri in functie si si-a exprimat speranta ca relatiile cu RM se vor afla pe agenda prioritara a diplomatiei romane. Cei doi au abordat problema sprijinului financiar din partea Romaniei, asupra caruia s-a convenit in timpul vizitei din noiembrie 2009 a premierului Vlad Filat la Bucuresti, si au cazut de acord asupra importantei rolului Ministerelor de Externe de la Chisinau si Bucuresti in monitorizarea si incurajarea proiectelor bilaterale anuntate. De asemenea, ministrii au facut un schimb de opinii asupra agendei vizitei presedintelui Traian Basescu la Chisinau, preconizata pentru sfarsitul lunii curente.

Reuniunea „Snow Meeting”, la care au participat ministri de Externe din tarile nordice, central si vest-europene precum si formatori de opinie din Europa si SUA, a luat in dezbatere probleme de actualitate privind domeniul securitatii, Balcanii de Vest, evolutiile din unele state din spatiul ex-sovietic. Iurie Leanca a participat si la un pranz informal de lucru cu omologii prezenti la reuniune, in cadrul caruia au fost examinate evolutiile din RM, eforturile de integrare europeana intreprinse de autoritatile tarii noastre si modalitatile de sprijin extern in aceasta directie.

Tot astazi, Leanca a avut o intrevedere premierul lituanian Andrius Kubilius. Discutia s-a axat pe problematica de baza a cooperarii bilaterale, o atentie deosebita fiind acordata demersurilor europene ale RM si extinderii sprijinului pe care Lituania il acorda tarii noastre. Kubilius a mentionat ca anul curent se implinesc 20 de ani de la proclamarea independentei Republicii Lituania, si ca lituanienii nu uita ca RM a fost primul stat care le- a recunoscut independenta.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *