Timpul Liber

Mămăliga, hrana săracilor, de leac și pentru bogați

Cercetătorii au descoperit prezența în boabele de porumb a unor substanțe derivate ale acizilor arahidic și palmitic, extrem de importante pentru sănătatea organismului. Acești acizi se absorb în intestin cu mare ușurință, fără a suferi transformări chimice decât în proporție de 22-28%. Ajunși în sânge, ei se transformă în hidroxiacizi care purifică sângele de unele substanțe toxice. Efectul detoxifiant al substanțelor din porumb ușurează efortul ficatului de neutralizare a substanțelor toxice, reducând considerabil riscul la insuficiențe și ciroze hepatice. La populațiile unde se consumă zilnic terci de mălai, incidența bolilor hepatice este de zece ori mai mică, iar copiii au dezvoltare mai bună. Endocrinologii consideră că un consum zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfuncții tiroidiene. De asemenea, consumul de mămăligă reglează concentrația de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul de ateroscleroză și, implicit, de infarct. Mai mult, mămăliga moale are de patru ori mai puține calorii față de pâine, iar mămăliga vârtoasă are jumătate din caloriile pâinii.

Revistamagazin.ro 

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.