Actualitate

Marturii ale crimelor din 7 aprilie

Dumitru Iancev, fost coleg de facultate cu procurorul general V. Gurbulea, a lucrat pana in 2003 judecator la Tighina si a ramas somer dupa ce l-a rugat pe V. Voronin sa-i dea un serviciu la Chisinau. Incredibil, dar adevarat – scrisoarea sa a ajuns de la Presedintie la Tiraspol, iar el a fost demis din functie. Anterior, Iancev fusese alungat din Taraclia, unde a refuzat sa vorbeasca si sa scrie in rusa. Bulgar de nationalitate, el afirma ca, pana in 1994, nu cunostea romana, dar a invatat-o din datorie, caci „lucrand pentru o tara, nu este etic sa nu vorbesti limba de stat”. La 7 aprilie, Iancev s-a numarat printre protestatarii de la Chisinau. Marturiile sale merita atentia celor care vor investiga evenimentele din ziua respectiva. Iancev sustine ca a fost martorul unui omor in centrul Chisinaului…

„La 7 aprilie, un prieten m-a sunat la Tighina si mi-a spus ca lumea protesteaza contra comunistilor. Nu prea aveam bani, dar am oprit o masina de ocazie si, pe la ora 12, eram in fata Presedintiei”, ne relateaza Iancev. El afirma ca protestele erau la inceput pasnice, iar primul care a aruncat cu pietre in politisti a fost un tanar in tricou albastru, urmat de un tip in costum scump, in varsta de vreo 40 de ani. „Eram in primele randuri. astia doi aruncau pietre, apoi intrau si ieseau din Presedintie. Tot ei au rugat multimea sa faca loc politistilor ca sa se retraga. L-am intrebat pe unul dintre ei: „Mai, de unde esti?”, dar el mi-a intors-o: „De ce? Pentru ce?”. Printre persoanele ce i-au trezit dubii se numara si „doi barbati zdraveni, despre care se vorbea ca-s din paza Presedintiei”. Iancev a reusit sa asculte cum acestia o sfatuiau pe o tanara sa plece acasa. „Era o fata frumusica, de vreo 18 ani. Stiind ca noaptea o sa ne caliceasca, cred ca li s-a facut mila de ea si i-au zis: „De ce-ai venit aici? Noi avem oameni care sa atace, tu du-te acasa”.
 

La Presedintie, usile au ramas intregi…
Dupa plecarea politiei, a intrat si Iancev in Presedintie, unde „provocatorii misunau”. Din spusele sale, acestia s-au aratat deranjati de prezenta in Palat a lui Sergiu Mocanu. „Afara, Mocanu indemna lumea sa nu arunce cu pietre, iar cand a intrat in Presedintie, un tanar in tricou galben (sa fi fost acelasi „erou in galben?” – n.n.) s-a urcat repede la alt etaj si a inceput sa strige: „Tradatorule!”. Suierat de multime, Mocanu a plecat…”. Potrivit lui Iancev, tipul in galben a fost urmat la etajele de sus de alti tineri, care aruncau de sus tricoloruri. Tot de acolo au fost aduse sticlele cu alcool, pe care provocatorii anuntau ca le-au sustras din biroul lui Voronin. Iancev presupune ca astea toate erau pregatite din timp, pentru ca nimeni n-a distrus usile din Palat, ci numai portretele lui Voronin si Putin.
Si in fata Parlamentului, ne spune Iancev, aruncau pietre doar doi-trei tipi, dintre care unul era cu un caine. In spatele cladirii, vreo trei mascati, foarte agitati si vorbind ruseste, au pornit sa improaste cu pietre in carabinieri. „Lumea nu se solidariza cu acestia si atunci au intervenit politistii. Ascunsi dupa scuturile carabinierilor, ofiteri de politie aruncau pietre in oameni pasnici. Cand fortele de ordine s-au retras in Parlament, cativa tineri l-au insfacat pe un politist si-l bateau. Am sarit intre ei, l-am tras pe politist de mana, l-am dus la masina Salvarii si l-am intrebat: „Mai, de unde esti? De ce aperi comunistii? Voi trebuie sa fiti cu noi”. Dar el tacea”.
 

Mascatii vorbeau ruseste si distrugeau totul…
Dupa ce politia a aruncat in protestatari cu grenade fumigene, o tanara de langa Iancev a cazut de spaima. Au dus-o si pe ea la Salvare. „Am fugit atunci la politisti: „Ce faceti? Nu vedeti ca toate-s provocari?”. Mi-au spus ca pleaca. Revenind in spatele cladirii, o batrana mi-a aratat cu degetul la cer: „Iata provocatorii!”. Sus, pe Parlament, un om in tricou albastru flutura drapelul UE. Semana cu cel care a aruncat primul cu pietre”. Iancev ne asigura ca, atunci cand erau arborate drapelele, cladirea era plina de politie si nimeni nu putea patrunde inauntru. Doar dupa retragerea politistilor manifestantii au patruns in Parlament. Doi mascati si un tip cu o casca pe cap au scos din cladire un pat rosu, pe care l-au dus pe brate in fata guvernului…
Iancev mentioneaza ca primii in Parlament au intrat mascatii. „Vorbeau ruseste si crezusem ca-s veniti de peste Nistru, insa ei permanent se sfatuiau ce si cum sa distruga. I-am intrebat de unde sunt, dar nu m-au luat in seama”. Intelegand ca treaba nu e curata, Iancev s-a dus in PMAN, unde a stat pana tarziu. El nu avea unde sa innopteze si a decis sa ramana in Piata pana dimineata. „In fata guvernului, era patul acela rosu, adus de provocatori. Pe la 23.30, m-am asezat pe marginea lui. Niste baieti loveau intr-o masina de taxi, iar altii ii rugau sa se opreasca. In total, in PMAN erau vreo 50 de persoane. Obosisem si m-am culcat”. La acel moment, langa guvern era o multime de politisti, care ba se porneau spre ei, ba se intorceau inapoi. Apoi s-a auzit ca cineva strica ferestrele unui chiosc, dupa care s-a lasat liniste. Au urmat lucruri ingrozitoare, pe care Iancev ni le-a relatat in detalii.
 

„Il bateau cu automatele in cap, din toata puterea…”
„Nu simteam niciun pericol, caci stateam linistiti de vorba. Dar pe neprins de veste, din parc au rasarit coloane de politisti inarmati cu automate si impuscau. Ei i-au atacat pe baietii de langa Arca si imediat s-au pornit astia de la guvern asupra noastra. Ne-au culcat la pamant. Doi m-au calcat pe palme, iar altii doi ma bateau cu batele si picioarele. Am ridicat capul, dar am primit un baston in ceafa si am vazut stele verzi… S-a oprit un „Jeep” negru, cu portbagajul deschis, plin de oameni insangerati. M-au dus acolo, dar n-au mai gasit loc pentru mine. Am incercat sa fug. Unul mi-a iesit in cale: „Te impusc!”. M-a lovit cu arma si m-am intors. Am vazut un baiat langa mine, culcat pe spate, parca era mort… Politistii il bateau cu toata puterea cu automatele in cap si unul a zis: „asta-i gata…”. Speriat, m-am apropiat de un ofiter. I-am spus ca-s venit din Transnistria, ca sa-i ajut pe ei si el mi-a permis sa plec. Am auzit din urma vocea unui tanar: „Ia-ma, te rog, si pe mine!”. M-au lovit inca o data si am fugit in parc. S-au luat dupa mine altii trei, dar nu m-am oprit pana la bd. Renasterii. Eram plin de sange, tremuram. Am vazut o masina cu doi baieti si am cerut de la ei apa. Erau din nordul Moldovei, isi pierdusera niste prieteni. Unul dintre ei a vrut sa mearga in Piata si am strigat la el: „Bai, stai aici, ca au sa te ucida si pe tine!”. I-am rugat sa ma duca la Tighina. Le-am cumparat si benzina. La iesirea din Chisinau, ne-a oprit un politist si soferul a stationat la intuneric, ca sa nu fiu vazut. I-a spus politistului ca vine de la nord si pleaca la munca, la Varnita. Am scapat. Ei m-au lasat la un kilometru departare de vama moldoveneasca. Am trecut prin padure pana la transnistreni. Acolo padurea se sfarseste si m-am dus deschis si le-am spus: „Vot, communisti izbili!” (M-au batut comunistii!)”.
 

„Cine te-a batut? Poate ai cazut?”
Dupa ce a trecut expertiza medico-legala la Tighina, la 17 aprilie, Iancev s-a adresat la Procuratura Generala cu o cerere contra politistilor. El afirma ca a ramas stupefiat de comportamentul agresiv al politistilor din paza Procuraturii, care l-au luat in raspar: „Ce fel de cerere? Cine te-a batut? Poate ai cazut?”. Apoi l-a vazut coborand scarile pe fostul sau prieten, Valeriu Gurbulea. „Gurbulea m-a intrebat: „Ce ai, Dumitru?”. I-am spus ca am adus o cerere impotriva politistilor si el s-a schimbat la fata. A cerut expertiza si s-a uitat de cine e semnata. Apoi am depus cererea, unde am scris negru pe alb ca, probabil, am fost martorul unui omor comis de politisti”.
Peste zece zile, Iancev a sunat la PG, interesandu-se de soarta cererii. A aflat ca aceasta e trimisa la Procuratura Militara. Intreband adresa sau telefonul acestei procuraturi, i s-a spus ca PG nu dispune de asemenea date. „Cum nu stiti, i-am intrebat, daca ati trimis cererea mea acolo?”. Am fost nevoit sa aflu telefoanele la Biroul de informatii. La Militara, m-au informat ca de cererea mea se ocupa un anchetator de la Procuratura Generala, Viorel Pocaznoi. I-am rugat sa-mi dea numarul acestuia, dar mi-au spus ca nu-l cunosc. Si atunci am inceput sa-i sun din ora in ora pana mi-au dat numarul lui Pocaznoi. L-am contactat si el mi-a invitat, pe 8 mai, la Procuratura municipala… Cand am venit, si-a cerut scuze ca nu ma poate primi. I-am spus: „Omule, eu vin de la Tighina, pe banii mei, de ce ma duci de nas?”. M-a rugat sa vin a doua zi”.

„Ei incearca sa stearga urmele”
Fostul judecator sustine ca, la 9 mai, a inteles tactica de lucru a anchetatorilor: „Pocaznoi a incalcat legislatia, fiindca nu a chemat un traducator. Eu nu-s moldovean si am invatat demult terminologia juridica in romana, iar din 1996 am lucrat numai in rusa. Profitand de aceasta, el mi-a spus ca e nevoie de o alta cerere, pe care eu i-o dictam, iar el o scria la computer. Am insistat sa noteze ca eram de fata, cand politistii, probabil, au ucis un om, dupa cum indicasem in prima cerere, dar el s-a impotrivit. Cand am semnat hartia, am scris cu mana: „Sustin prima mea cerere”. El mi-a cerut sa mai trec o data expertiza medico-legala, la Chisinau… E clar ca astfel ei incearca sa stearga urmele”. L-am intrebat si noi pe Viorel Pocaznoi care sunt motivele din care i-a cerut lui Iancev sa mai scrie o cerere si sa treaca inca o data expertiza medico-legala. Si iata ce ne-a raspuns el: „Noi lucram, examinam materialul. Noi asa am hotarat si-i tot. La revedere”.
Dumitru Iancev e nascut in satul Cebolaccia, r-l Cantemir. El cere procurorilor din Chisinau sa intenteze dosare penale politistilor care l-au batut, fiind gata sa-i recunoasca pe acestia, cat si pe cei care, probabil, au omorat un tanar in Piata. El solicita inregistrarile video de atunci, amintind declaratia lui Marian Lupu, precum ca evenimentele din 7 aprilie au fost filmate integral. Altminteri, Iancev va ataca decizia procurorilor in judecata, fiind gata sa mearga pana la Strasbourg. „Nu ma intereseaza atat cazul meu, cat faptul ca toata lumea trebuie sa afle cine au fost criminalii din 7 aprilie!”, sustine fostul judecator.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *