Editorial

Medicina calitativă vine din respectul reciproc

Tânărul a murit în scurt timp după ce a suferit o intervenție chirurgicală de extirpare a apendicelui. Cazul a iscat păreri controversate în presă și a rezultat cu protestele medicilor din toată țara. Vă reamintesc că medicii care l-au operat pe tânăr au fost imediat arestați, fără capete de acuzare și fără un raport despre cauza decesului.

Nu putem decât să ne exprimăm condoleanțele pentru familia îndurerată. Această tragedie ne readuce aminte de starea gravă în care se află medicina din Republica Moldova. Cu un ministru al Sănătății corupt, cu medici care au uitat demult de jurământul lui Hipocrate, cu o societatea sceptică față de tot ce înseamnă medicină și cu salarii mizere în sistem avem o problemă care mai mult ne distruge, decât ne tratează.

Trebuie să recunoaștem, medicina se află într-o stare mizerabilă la noi, net inferioară celei din perioada URSS. Și nu putem învinui pe cineva până nu înțelegem toate cauzele problemei. Medicii sunt corupți – păi, cum să nu fie corupți, când au salarii care nu le ajung nici pentru minimul necesar? Societatea nu are încredere în medici – cum să ai încredere, când ești deseori tratat ca un nimeni sau mori în urma unei simple intervenții la apendice? Vina este a tuturor reprezentanților acestei societăți.

Mulți din medicii noștri au și uitat că medicina nu este un business, ci o chemare o sufletului. Nu cred că medicina reprezintă o profesie, e vorba de un har cu care ești înzestrat de când te naști, și ai nevoie de foarte multă empatie ca să devii un medic bun. Ca să tratezi oamenii, trebuie să-i iubești. Însă cum poți să-i iubești când acești oameni nu au încredere în tine? Cum poți să-i tratezi când acești oameni din start te consideră corupt?

Oleg Lozan, directorul Școlii de Management în Sănătatea Publică scrie într-un editorial pentru portalul e-sanatate.md: „Astăzi asistăm la asasinarea morală a medicinei. Consecinţele pierderii încrederii în medicină sunt inimaginabile. Da, există probleme în domeniu. Da, sunt deficiențe majore. Da, există corupție, cu mare regret. Dar toate acestea se întâmplă în Moldova, iar sistemul medical nu e de pe altă planetă. El este expresia perfectă a societăţii în care există. Sunt problemele întregii societăţi. Categoric, aceasta nu este o justificare. Este o abordare, care impune acţiuni complexe de contracarare. Ăsta e un aspect. Doi – am ajuns să vedem şi asta. Am ajuns să întemniţăm medicii fără nici o dovadă a vinovăţiei. Şi mâine ce facem, ii executăm? Dacă este vina medicului – să răspundă, însă până nu este demonstrat nimic, cu expertize şi dovezi, cum se poate?”

Autorul are perfectă dreptate. Medicina noastră reflectă societatea în care trăim: coruptă, haină, intolerantă, lipsită de etică și valori morale. Și ca să schimbăm sistemul medical, trebuie mai întâi să schimbăm societatea. O medicină calitativă nu poate exista într-o societate stricată. Altfel, vom continua să murim pe mesele de operație și să arestăm medicii fără a le dovedi vinovăția. Mâine vor refuza să ne opereze, și vor refuza să mai lucreze pe salarii mizere. Mâine medicii vor lucra doar pentru mită, pentru că trebuie să supraviețuiască și ei cumva. Sau nu vor lucra deloc, pentru că le va fi frică. Pentru că adevărații criminali pleacă liberi din sălile de judecată și dispar în neantul corupției moldovenești, pe când cei care au complicata misiune de a ne salva viețile sunt luați în cătușe imediat, fără dovezi și fără drept la replică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *