Externe

Minciuni de la Moscova. Armata rusă a închiriat 4.126 de vagoane pentru a transporta în Belarus 3.000 de militari

Moscova sustine oficial ca la exercitiul militar Zapad-2017 ar trebui să participe 12.700 de soldați din Belarus și 680 de vehicule de luptă din Rusia. Având în față acete cifre, constatam ca nu este mult, iar în conformitate cu principiile Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Rusia și Belarus nu sunt obligate sa invite observatori internaționali.

Rusia anunță cu modestie că va trimite în Belarus la manevre doar 3.000 de soldați, care, conform declarațiilor Ministerului rus al Apărării, vor desfășura exerciții în principal în apropiere de granița de vest a Federației Ruse.

„În ciuda promisiunilor, experții și politicienii sunt foarte îngrijorați de natura și amploarea celui mai mare exercitiu al armatei ruse, care va avea loc între 14-20 septembrie. Comandantii rusi au învățat să aduca exercitiile de rutină la nivelul unor adevarate acțiuni militare”.

Așa a fos și în august 2008, când Armata a 58-a a plecat spre Georgia de la exercitii, direct din poligonul caucazian. Unitatile ei, dupa cum s-a dovedit mai tarziu, aveau munite de razboi, nu de antrenament. În plus, unitatile militare aveau o mulțime de combustibil și alte diverse provizii, fapt care explica deplasarea cu viteza fulgerului prin tunelul Roki (tunel rutier prin creasta principala a Caucazului) înainte ca acesta sa fie distrus de georgieni (nu era atat de greu de facut). Blocarea acestui tunel ar fi inchis drumul rusilor spre Osetia de Sud – provincia georgiană pentru care a fost purtat războiul.

Adjunctul șefului Comitetului de apărare al Seimului leton, Karlis Serzhants, reamintește că și la manevrele „Zapad“ din 2013 au participat mult mai mulți soldați decât s-a anuntat oficial. Atât atunci cât și acum despre manevrele militare se spunea ca sunt exerciții de apărare, care nu amenință pe nimeni. Dar, cu toate acestea, armata rusa și belarusă au exersat un atac asupra istmului strategic Suwalki, care se afla între Belarus si regiunea ruseasca Kaliningrad.

Iar în timpul exercițiului „Zapad-2009“ scenariul manevrelor a inclus un atac nuclear asupra Varșoviei.

„O minciuna primitiva a fost si ceea ce au anunțat generalii rusi înainte de manerele Kavkaz de anul trecut. Deși au declarat că vor participa 12.500 de militari rusi, în realitate au fost de zece ori mai multi, iar potrivit unor surse occidentale chiar și de 20 de ori mai multi soldati” – aminteste publicatia.

Acum, generalii ruși s-au tradat singuri, dezvaluind din imprudență date importante despre amploarea manevrelor Zapad-2017. Site-ul destinat contractelor publice, al caror beneficar este Ministerul rus al Apărării, a postat informația că guvernul rus a închiriat pentru nevoile armatei 5.265 de vagoane pentru transportul de echipamente și soldați. 4.126 dintre acestea sunt pentru destinatia Belarus. Este de 83 de ori mai mult decât s-a contractat în 2016 și mult prea mult pentru a transporta 680 de tancuri și vehicule blindate, plus 3.000 de militari (dintre care majoritatea nici macar nu traverseaza granita in Belarus, potrivit declarațiilor comandanților rusi).

„Dacă luăm de bune cifrele anunțate de Ministerul rus al Apararii despre amploarea modestă a exercițiului, ar însemna că fiecare vagon din cele 4.126 contractate va transporta un singur soldat, iar aceasta distractie va fi achitata de bugetul de stat cu 3.300 de dolari/vagon“, – spune publicatia.

Există temerea că, cel mai probabil, cele mai mari manevrele militare de dupa Războiul Rece vor fi folosite de Moscova pentru a intra si ramane în Belarus, în apropierea frontierelor cu Ucraina, statele baltice și Polonia.

Comandantul forțelor terestre americane în Europa, generalul Ben Hodges, și-a exprimat temerile că dupa introducerea de forțe mari in Belarus, rușii vor rămâne acolo în mod permanent.

„Există temerea că manevrele ar putea fi un cal troian. Rușii spun ca sustin doar niste exerciții, iar apoi își vor desfășura soldații și echipamentul militar” – a spus generalul. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *