Politică

Ministrul Justitiei solicita eliberarea din functie a judecatorului Dorin Popovici

Ministrul Justitiei, Alexandru Tanase, membru al Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), solicita eliberarea din functie a judecatorului Dorin Popovici, care s-ar face vinovat de incalcarea grava a obligatiei de impartialitate si a eticii judiciare. Incalcarile disciplinare au fost comise de Popovici la examinarea cauzelor impotriva surorilor Oxana si Ludmila Radu cu privire la aplicarea sanctiunii administrative pentru savarsirea unor contraventii administrative in cadrul actiunilor de protest din 07 aprilie 2009.

Intr-o contestatie expediata pe adresa CSM, Tanase considera ca, in raport cu gravitatea faptelor comise, „sanctiunea aplicata de Colegiul Disciplinar judecatorului Dorin Popovici (hotararea din 5 martie 2010) este una quasi-inexistenta, poarta un caracter formal si poate incuraja alti judecatori sa recurga la faradelegi similare”.

Potrivit ministrului Justitiei, din punct de vedere factologic, toate incalcarile invocate in Dispozitia de intentare a procedurii disciplinare au fost confirmate, si anume: examinarea cauzelor de catre judecatorul Dorin Popovici in incinta Comisariatului de politie nu a permis asigurarea caracterului public al dezbaterilor judiciare; judecand cauzele in afara instantei de judecata, judecatorul D. Popovici a incalcat obligatia de impartialitate si independenta, violand grav obligatia de asigurare a atmosferei respectuoase si a solemnitatii desfasurarii sedintelor de judecata.

„In lumina celor expuse, consider ca sanctiunea aplicata judecatorului Dorin Popovici este excesiv de blanda, nu-si atinge obiectivul de prevenire a savarsirii unor incalcari similare, diminueaza increderea publica in sistemul judecatoresc si in probitatea judecatorilor, genereaza o practica neuniforma de aplicare a sanctiunilor disciplinare si urmeaza a fi revizuita pentru a fi propusa eliberarea din functia de judecator”, se mai arata in contestatia lui Alexandru Tanase.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *