Comentariu

Ministrul Pavel Voicu… a „descoperit” America

Unii experți din poliție consideră că soluția la numărul mare de accidente și morți ar fi creșterea numărului de filtre de poliție și mașini de poliție implicate în activități de patrulare. Din păcate această „metodă” sovietică nu mai funcționează, ba din contra, probabil agravează starea de lucruri.

În R. Moldova există în jur de 1 milion de unități de transport. Urmând „logica” oficială, la fiecare șofer ar fi bine să existe un INP-ist care să-l supravegheze. Sunt convins că Pavel Voicu și alți colegi de-ai săi au vizitat capitale europene și au constatat cum poți petrece ore întregi navigând prin oraș fără să întâlnești echipaje de poliție care să tragă mașini pe marginea drumului. Iar dacă-i întâlnești, nu stau la pândă, ascunși prin tufișuri, cu ideia că „poate, poate chică șeva”. Cum așa, orașe cu milioane de locuitori reușesc să aibă un trafic rutier sigur fără ca sute de mașini să „defileze” non-stop pe străzi?

Chiar zilele trecute am trecut (fără să fiu oprit) printr-un filtru organizat de INP într-un sens giratoriu unde erau nu mai puțin de 7 mașini MAI. În ce state  ați văzut 7 mașini de poliție în centrul orașului care opresc alte zeci de mașini?…Africa? America de Sud?

Lipsa de inspirație a presei din R. Moldova și goana după audiență a determinat majoritatea portalurilor (inclusiv Timpul.md) să publice cu insistență informații și detalii despre accidente rutiere. Psihoza s-a amplificat după ce un Porsche cu o șoferiță ce suferea de alcoolism s-a izbit într-un troleibuz. Prin această exagerare se creează o ambianță informațională în care toți șoferii sunt prezentați drept potențiali criminali și ucigași, lucru care permite INP-știlor să aibă un comportament neadecvat și care le deschide „celor mai curajoși” noi „oportunități” de a mai câștiga un ban. Aș vrea să aud opinia domnului Voicu – problema alcoolismului în R. Moldova este „produsul societății” sau este specifică doar conducătorilor auto? O groază de state din lume au legi diferite, vârsta legală minimă pentru a cumpăra alcool fiind chiar și de 25 de ani în anumite regiuni ale lumii. Ar fi oportun de revăzut legea cu privire la vânzarea alcoolului, cartierele Chișinăului sunt pline de baruri și „bărulețe” unde se toarnă alcool non-stop. Alcoolismul, dacă domnul Voicu ar cere opinia colegilor de la Ministerul Sănătății, este o boală, prin urmare statul trebuie să-și trateze cetățenii, nu să aștepte ca ei să încalce legea ca după să-i transforme și în infractori

Soluțiile pentru creșterea siguranței auto au fost de-a lungul timpului verificate în diverse orașe normale ale lumii. Nu trebuie să descoperi America!

Camere de vedere și iluminat „normal” pe toate drumurile

Sistemul de supraveghere video (amendare, păstrare date) trebuie automatizat pentru a minimiza implicarea personalului uman. Un mecanism clar de care șoferii „să se teamă” – dar automatizat pentru a fi nepărtinitor, ar crește încrederea societății în organele de poliție. Probabil, n-a fost cel mai rău lucru că s-au oprit atunci acele achiziții de echipamente din China. Acum ele probabil pot fi cumpărate din UE, având certificări europene la prețuri rezonabile. 

Dacă an de an, numărul de unități de transport înmatriculate crește, este absolut logic și normal că asta va duce la o creștere a numărului de accidente. Creșterea numărului de mașini s-a accentuat și ca rezultat al prăbușirii sistemului transportului public, care este într-o stare dezolantă. Ca să te „descurci” ai nevoie de mașină. Sunt familii unde ambii soți au mașină. Și atunci de unde mirarea cu privire la numărul de accidente, dacă infrastructură rutieră a rămas la nivelul anilor 80, în timp ce numărul de mașini s-a mărit de 10 ori.

*****

Trăind în Moldova, știi că niciodată nimic nu se face cu cap, și nicio problemă nu este cu adevărat rezolvată până la urmă. Probabil vor urma alte scandaluri, pe alte teme, care vor fi acoperite cu alte zeci de declarații ale „experților” care mai de care iar această „problemă” va fi uitată. Până la o nouă tragedie cu mulți morți, sânge și lacrimi

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *